Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Els bombers que van salvar dues noies durant els aiguats a Tarragona: «Van estar a segons de morir»

Lluís Navarrete relata uns minuts de molta angoixa viscuts dimecres a Sant Pere i Sant Pau, en el moment de màxima intensitat de pluja que va provocar 'rius' a la ciutat

A Lluís Navarrete encara se li fa un nus a la gola quan recorda l'angoixa que va patir aquest dimecres, 10 d'octubre, a primera hora de la tarda. Va ser tot una seqüència de casualitats, d'aquelles que, si passen en el moment adequat, poden arribar a canviar tota una vida. I, aquest dimecres, en van salvar dues. «Van ser uns minuts molt forts, molt desesperants», comenta Navarrete en declaracions a TarragonaDigital.com, que subratlla «res d'això no hagués estat possible sense l'ajuda de diversos ciutadans que van col·laborar amb nosaltres».

Rescaten dues noies sota l'aigua, després d'un accident, a Tarragona

«La situació més dramàtica en 34 anys de bomber»

El cert és que l'ajut entre dos bombers i un grup de persones que era en aquell moment al carrer va ser clau.  Junts van salvar la vida d'una noia de 21 anys i una de 45. Navarrete explica com va viure en primera persona la seqüència d'uns fets que, segons confessa, «en 34 anys i mig al cos de Bombers, mai havia viscut una situació tan dramàtica».

«Ens havien avisat per un servei lleu, per un dany material a l'escola La Salle. Plovia a bots i barrals, era exagerat, i al nostre camió li costava fer el carrer de pujada», relata. Lluís Navarrete viatjava en un vehicle de Bombers amb el seu company conductor, Felipe del Campo. «A 150 metres de l'escola ens va aturar, cridant, una senyora», explica. «Ens deia:  'hi ha dues dones atrapades sota l'aigua des de fa cinc minuts, s'estan ofegant!'», recorda Navarrete, que constata que l'aigua que baixava per l'avinguda dels Països Catalans feia que el carrer s'hagués convertit en un riu d'una força espectacular, tal com es pot veure al vídeo.

«No érem capaços de trobar les dues noies»

Els fets van tenir lloc just a davant de l'Aula Magna del Campus Sescelades de la URV. Navarrete i del Campo van baixar a correcuita del vehicle i van anar fins al punt indicat. «No hi ha paraules per descriure la quantitat d'aigua que baixava», destaca, alhora que narra com «vam intentar localitzar les dues noies, però amb el volum i la força de l'aigua, ni tan sols les trobàvem. Vam tornar a provar-ho, però ni el meu company ni jo aconseguiem localitzar els seus cossos».

A la desesperada i en qüestió de segons, van perfilar una segona estratègia: volien bolcar el cotxe platejat —que originalment estava aparcat darerre del blanc— perquè fos més fàcil trobar les dues noies. «Vam estar a punt, però la nostra força no va ser suficient», explica Navarrete, que diu que llavors van cridar un grup de dos o tres homes que eren a la vora. «Van dubtar per un moment, espantats pel que estava passant, però de seguida es van acostar», diu, i explica que just després van apartar de la vorera el vehicle per facilitar-se la feina.

Després d'un nou intent —ja havia passat gairebé un minut des que havien baixat del vehicle de Bombers—, del Campo va trobar la dona de 45 anys. Navarrete, instants després, va aconseguir localitzar la noia que ha resultat ferida greu, de 21 anys.  «La vaig estirar pels pantalons texans i amb l'ajut de dos homes que s'havien acostat a donar-nos un cop de mà, la vam treure després de moltíssims esforços...  jo, fins i tot, vaig caure», explica en Lluís, encara superat per les vivències d'aquest dimecres, tan i tan recents.

«Vam salvar la seva vida»

Les dues dones havien passat uns set minuts, aproximadament, sota de la riuada de l'avinguda dels Països Catalans.  «L'aspecte que presentava la noia de 21 anys no se m'oblidarà mai, amb tots els símptomes d'ofegament presents al seu rostre», explica Navarrete. Situats a davant de l'Aula Magna, en paral·lel, Navarrete va prendre el pols a la jove. «No hi havia pols, estava morta clínicament, havia entrat en aturada cardiorrespiratòria i havíem d'actuar molt ràpids», explica. «Havia fet mil cursos d'RCP, però en tants anys mai li havia hagut de practicar a ningú», confessa.

Un dels ciutadans que els ajudava era, casualment, delegat de riscos laborals. Navarrete, molt esgotat per l'ingent esforç dels instants previs, va demanar-li que realitzés els 30 massatges cardíacs que es fan en una maniobra d'RCP (reanimació cardiopulmonar). Navarrete es va encarregar de les sèries de boca a boca. 

El primer intent d'RCP va ser fallit. «Però no ens vam donar per vençuts i vam realitzar una nova sèrie», explica Navarrete, que narra com, instants després «la noia va començar a tossir i a reaccionar». L'havien aconseguit salvar d'una situació extraordinàriament límit. Felipe del Campo es va encarregar de les maniobres a l'altra dona, de 45 anys, que també va sobreviure.  «Van estar a segons de morir ofegades», detalla Lluís Navarrete.

Dues ambulàncies medicalitzades del SEM van aparèixer al cap d'uns instants i van traslladar les dues noies a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. La més jove, que havia anat a socórrer la dona de 45 anys quan va veure que, enmig de l'aiguat, queia a la riuada amb la seva moto, es troba en estat greu i a l'UCI, però evoluciona favorablement segons les darreres informacions d'aquest dijous al matí.

Navarrete explica a aquest mitjà que encara està impactat. «No m'hi havia trobat mai, i sort que anàvem a fer un servei a prop i ens vam trobar el cas per casualitat, perquè si no, tot hauria acabat de forma tràgica», explica. Des de llavors, tant a ell com a Felipe del Campo els han caigut felicitacions dels companys, i dels comandaments, tant dels de Tarragona com dels de Barcelona.  «Els bombers ho portem a dins i aquesta és la nostra feina», acaba relatant Navarrete, satisfet d'aquesta història que, afortunadament, ha acabat amb final feliç.