Pla detall d'una rèplica de tortuga babaua situada davant de l'espai on hi ha una posta d'ous

Busquen voluntaris per vigilar els ous de tortuga babaua de la platja del Miracle de Tarragona

Sis entitats ecologistes han fet una crida per aconseguir voluntaris per fer guàrdia i garantir el procés d'incubació

Una tortuga babaua ponia els seus ous la matinada de divendres a dissaabte a la  platja del Miracle  de Tarragona. Després d'això, sis entitats ecologistes busquen voluntariat per vigilar-los. El rèptil va posar 99 ous, dels quals dos es van trencar i una quinzena els van agafar tècnics de la Generalitat per posar-los en una incubadora per garantir-ne i estudiar-ne el desenvolupament.

La resta són sota la sorra, en un espai delimitat per la Guàrdia Urbana de Tarragona. També és vigilat per voluntariat, que fan torns de dues hores al matí i quatre a la tarda. De moment, n'hi ha una trentena, però les organitzacions confien en arribar al centenar durant l'estiu. 

Andrea Córdoba, coordinadora de voluntariat i comunicació de l'Associació Mediambiental La Sínia, ha reconegut que estan satisfets amb la resposta que han tingut fins ara, però que els calen més mans.«Caldrà venir a vigilar i també fer itineraris per les platges per detectar l'arribada de noves tortugues», ha indicat.

Les entitats que fan aquesta tasca són, a més de La Sínia, Gepec, Ecologistes En Acció, Greenpeace, GATA i Salvem la Platja Llarga. La consellera de Medi Ambient de Tarragona, ha qualificat «d'imprescindible» la seva tasca, ja que l'administració no té prou recursos per fer-la.

Uns 60 dies

El procés d'incubació dels ous  és d'uns 60 dies, segons ha detallat Laureà Giné, cap de la secció de biodiversitat i medi ambient del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona.

Giné ha explicat el procés de nidificació  i incubació: «La tortuga babaua té una mena de sensors de temperatura al morro. Quan troba un lloc adient excava un clot a la sorra d'entre 30 i 50 centímetres de profunditat, amb una càmera a baix. Quan el té fet, posa els ous, els tapa i després fa moviments per dissimular el niu i se'n va».

Giné ha afirmat que la tortuga babaua «és habitual a les nostres costes», però ha apuntat que és «significatiu» que ara busqui nous llocs de nidificació a la mediterrània, especialment a Itàlia, les balears i la costa de la península. «Se sospita que és per l'increment de les temperatures del Mediterrani, tot i que s'està estudiant», ha valorat.