Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la presentació de la campanya 'No siguis lluç, comprova l'etiqueta'

L'Agència Catalana de Consum presenta una campanya per etiquetar el peix correctament als establiments

Entre altres mesures, també se sancionarà els venedors que no etiquetin correctament

Imatge de la presentació de la campanya 'No siguis lluç, mira l'etiqueta'
L'Agència Catalana de Consum aposta per un consum responsable | Cedida
 

La Generalitat de Catalunya ha presentat a Tarragona la campanya 'No siguis lluç, comprova l'etiqueta', que vetllarà perquè tots els venedors i grans establiments etiquetin correctament el  peix. Aquesta campanya ha estat creada i impulsada per l'Agència Catalana de Consum i la Direcció General de Pesca i Afers Marítims i té com a objectiu «informar i conscienciar als consumidors sobre aquells productes que adquireixen als mercats».

L'Agència Catalana de Consum s'ha marcat tres objectius a complir gràcies a aquesta campanya d'etiquetatge del peix. El primer és el d'informar sobre els productes que es compren per «garantir el dret de les persones consumidores», tal com ha detallat la directora general de l'Agència Catalana de Consum, Beth Abad durant la presentació de la campanya 'No siguis lluç, comprova l'etiqueta'.

La campanya està adreçada, primerament, als consumidors, però també als venedors. Tal com ha explicat Abad, des d'aquesta campanya 'creativa' es vol destacar la importància de conèixer «l'origen d'allò que mengem». Així doncs, en aquestes noves etiquetes s'hi destacaran les dades per poder saber amb exactitud l'origen del peix. Les dades que contindrà l'etiqueta són, el nom del producte, la zona de captura o cria, l'art de pesca, és a dir, quin procediment s'ha dut a terme per capturar l'animal, com pot ser la pesca per arrossegament, sonsera, encerclament, palangre, ús de gàbies, etcètera; i pel que fa al mètode de producció, si s'ha capturat o capturat en aigua dolça, o si simplement és un peix de cria.

També es detallarà quin és el preu de venda al públic exacte, segons la unitat de mesura. En relació amb això, es detallarà també si el peix ha estat descongelat o és fresc, ja que com ha explicat Abad «el preu no pot ser mai el mateix si el producte és fresc d'origen o ha estat descongelat».

Se sancionarà els establiments que no etiquetin correctament

Pel que fa als venedors, el tercer objectiu de la campanya és el de garantir l'obligació d'etiquetar correctament els productes que es distribueixen. En aquest sentit, Abad ha explicat que pel que fa als grans venedors, el percentatge és de gairebé un 100% en matèria d'etiquetar correctament els productes. «En canvi, és amb els petits distribuïdors i amb els mercats municipals on tenim més problemes, més que res perquè entenem també que la logística d'un petit establiment no té res a veure amb la d'un gran supermercat i és més difícil realitzar l'etiquetatge correctament».

Imatge de la presentació de la campanya 'No siguis lluç, comprova l'etiqueta'
La presentació ha tingut lloc a la Llotja del Peix de Tarragona | Cedida
 

Precisament i per lluitar contra aquest mal etiquetatge, l'Agència Catalana de Consum comença la campanya per conscienciar i informar també als establiments de la importància de les etiquetes, «abans que començar a sancionar, volem que les empreses entenguin el perquè d'aquesta campanya i la seva rellevància per a un bon consum».

Aquestes sancions, en el cas que s'hagin de fer, suposaran la tercera fase de l'operació. La primera fase ha començat, tal com ha explicat Abad, amb el llançament d'aquesta campanya. «La segona fase consistirà en la formació d'agents perquè posteriorment informin tant a consumidors com a venedors. Un mes després d'aquesta segona fase arrencarà la tercera que, tot i que no volem que arribi, consistirà a sancionar a aquelles empreses que tot i haver estat informades segueixin fent un mal ús de l'etiquetatge dels productes».

L'agència Catalana de Consum vol afavorir el «consum responsable»

La iniciativa ha estat presentada avui dia 5 de març a la Llotja del Peix de l Port de Tarragona i ha comptat amb la presència de La dir. de l'Agència Catalana de Consum, Beth Abad, amb la directora dels Serveis Territorials d'Empresa i Coneixement a Tarragona, Carme Mansilla, i la responsable de l'Àrea de Comercialització Pesquera de la direcció general de Pesca i Afers Marítims, Pilar Todó.

Aquesta campanya es tracta només d'una de les moltes que l'Agència Catalana de Consum ha impulsat i vol impulsar per crear en la ciutadania «uns hàbits de consum responsables, respectuosos amb el medi ambient i que apostin per la proximitat». Tal com ha recordat Abad, «l'any passat es va fer la campanya pel correcte etiquetatge de les fruites i verdures. Enguany engeguem la del peix i en el futur tenim la voluntat de crear la campanya per la carn, que són els tres pilars bàsics en l'àrea de l'alimentació».