Via Roma, avinguda Andorra i plaça Imperial passaran a mans de l'Ajuntament al gener

El Ministerio de Fomento traspassarà les competències de 24 quilòmetres de carreteres al consistori tarragoní durant el primer semestre de 2019

Carreteres com la plaça Imperial Tarraco, l'avinguda Andorra o la Via Roma passaran a mans de l'Ajuntament de Tarragona el mes de gener. Es tracta del primer traspàs de carreteres que farà l'Estat Espanyol al consistori. Al llarg del primer semestre de 2019, el Ministerio de Fomento donarà a l'Ajuntament les competències de 24 quilòmetres de carreteres. «Les negociacions van bé i el primer traspàs el votarem al plenari del mes de gener», assegurava el regidor d'Urbanisme, Josep Maria Milà. 

Ja fa anys que l'Ajuntament de Tarragona reclama al Ministerio de Fomento el traspàs de 24 quilòmetres de carreteres. De fet, algunes són molt significatives per la ciutat i, tot i tenir titularitat estatal, les manté el consistori. Amb aquest canvi, l'Ajuntament tindrà potestat per transformar trams com la carretera de Valls o de Barcelona —N-240 i N-340— en vies amb aspecte urbà.

El primer traspàs de carreteres estatals es votarà al plenari del gener

El traspàs dels 24 quilòmetres de carreteres estatals a l'Ajuntament es farà per parts. El mes de gener, el consell plenari votarà si Tarragona vol assumir la titularitat de vies com l'avinguda Andorra, la plaça Imperial Tarraco o la Via Roma. Són trams que fa temps que manté l'Ajuntament però que depenen del Ministerio de Fomento.

Des de la Subdelegació del Govern central a la ciutat asseguraven que «el traspàs es farà el primer semestre de 2019», però sense determinar en quin mes seria. Josep Maria Milà, però, tenia clar que el primer paquet de carreteres «arribarà el mes de gener». «S'han de fer els tràmits administratius i el primer que hem de fer és votar-ho en consell plenari», deia Milà. Teòricament, la votació no hauria de tenir massa secret i comptaria amb el suport d'una àmplia majoria dels grups municipals.

En cas que el canvi de papers es faci efectiu el primer mes de l'any, l'empresa d'Aparcaments Municipals de Tarragona tindrà via lliure per començar a construir el pàrquing dissuasiu de l'antiga carretera de Constantí. «Ho tenim tot preparat per començar les obres tan bon punt tinguem la titularitat municipal», informaven des de l'empresa. 

Mantenir els 24 quilòmetres de carreteres costarà 400.000 euros

El traspàs dels quilòmetres de carreteres restants que es troben en sòl urbà es produirà més endavant, però també al llarg del primer semestre de l'any vinent. Seran fragments de la carretera de Valls, València o Barcelona. L'Ajuntament assumirà el manteniment d'aquests quilòmetres d'asfalt i, per tant, haurà de reservar una partida anual.  «Hem calculat que el manteniment serà d'uns 400.000 euros», deia Milà. 

Més endavant i «de mica en mica», el consistori començarà la transformació d'aquestes carreteres en vies urbanes. «Caldrà fer-hi carrils bici, canviar l'enllumenat, posar-hi arbres... En definitiva, que tinguin aspecte de carrer», explicava el regidor d'Urbanisme. Els costos derivats d'aquestes actuacions encara no estan quantificats.