Roda de premsa a l'Ajuntament de Tarragona

Els castells tornen a Tarragona per Santa Tecla amb públic a la plaça de la Font

Les colles tarragonines podran fer un pilar i un castell, una construcció màxima d'un 3d7

La Generalitat de Catalunya ha donat llum verda a les noves mesures del Procicat en l'activitat castellera. Gràcies a aquest fet, les Festes de Santa Tecla de Tarragona tornaran a tenir castells a la plaça de la Font i amb la possibilitat d'acollir públic. 

Les mesures presentades s'han basat en el protocol casteller que van elaborar prèviament l'Ajuntament de Tarragona les quatre colles de la ciutat i la Xarxa Sanitària Ssanta Tecla, posat a disposició de la Generalitat de Catalunya.   

A diferència de l'acció castellera duta a terme per Sant Magí, l'acció prevista el dia de Santa Tecla, sí que preveu la possibilitat d'acollir públic. Això serà amb reserva d'invitacions. Així mateix, les construccions que podran fer els castellers seran d'un pilar i un castell, marcant com a construcció màxima un 3d7.

Un fet que ha estat anunciat per l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, qui ha explicat que «després de molta feina coordinada, la ciutat torna a demostrar, com ho ha fet moltes vegades, que quan treballem pels castells, ho fem pensant en tot el món casteller».

La consellera de Cultura, Inés Solé, ha mostrat la seva satisfacció per la notícia. «És la continuïtat de la feina encetada per Sant Magí, que va marcar un pas endavant en la represa i a partir de la qual hem assentat les bases d'aquest protocol casteller», explica.


Després de Sant Magí va ser quan es van posar a treballar amb un protocol a disposició de tot el món casteller. Aquest contemplava una part més tècnica castellera, però també una vessant més científica i tècnica que permetés tenir dades amb el màxim rigor per demostrar que fer castells és segur.

En aquest sentit, tot i que les mesures del Procicat no ho requereixen, la Xarxa Sanitària Santa Tecla farà un seguiment. Recolliran totes les dades dels castellers participants a partir de diversos tests d'antígens que es farà cada participant. Un abans dels assajos, un altre el mateix dia abans de l'actuació i un últim 15 dies després.

Xavier Oliach, director mèdic de la xarxa Santa Tecla, ha assegurat que «mantindrem el protocol previst per tal d'obtenir dades més rigoroses que serveixin de model per tot el món casteller».