Les teulades de la capella del Corpus Christi i de la Sagristia major de la Catedral de Tarragona que s'han de restaurar

La Catedral de Tarragona restaura les teulades malmeses per filtracions d'aigua

Els desperfectes s'han patit a la capella del Corpus Christi i la Sagristia major

La Catedral de Tarragona ha patit desperfectes. En concret, les teulades de la capella del Corpus Christi i de la Sagristia major del temple es troben en mal estat arran de les filtracions d'aigua. 

Aquest desembre han començat les obres de rehabilitació i s'allargaran durant quatre mesos. Unes tasques que consistiran a substituir les lloses de Sant Vicent per la teula aràbiga i es recuperarà la fisonomia prèvia a les restauracions fetes els anys 2000 i 2002.

L'actuació que s'està executant a la Catedral de Tarragona costarà 205.342 euros i estarà subvencionada majoritàriament per l'1,5% Cultural del Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana. 

Aquest dimecres, el Museu Diocesà tanca portes i aprofitarà les obres per renovar la museïtzació i incorporar millores, com un circuit de videovigilància.

Obres a la Catedral

Els responsables del conjunt catedralici han explicat que van detectar deficiències a les cobertes de la capella del Corpus Christi i de la Sagristia major a finals del mes de maig del 2016. Un informe va determinar que les lloses de formigó —instal·lades durant la reforma de la Sagristia l'any 2000 i de la capella del Corpus en 2002— van suposar unes càrregues addicionals de més de 500 quilograms per metre quadrat.

Ara, les obres permetran l'alleugeriment del pes que suporten les voltes d'aquests dos espais. Així, es retiraran les lloses de pedra de Sant Vicent i se substituiran per teules aràbigues, tal com eren originàriament.

«El projecte pretén recuperar la memòria formal i l'harmonia visual d'aquestes peces amb el mateix acabat d'altres capelles del conjunt catedralici, personalment crec que és un gran encert», ha afirmat el mossèn Antonio P. Martínez, canonge responsable per al patrimoni artístic de la catedral.

Segons Martínez, es tracta d'una intervenció «delicada». «Ja ens han dit que no és possible treure la massa innecessàriament posada amb les millors de les intencions», ha afegit. Tot i això, des de l'Arquebisbat no tenen previst fer cap reclamació a les empreses que van fer la rehabilitació fa dues dècades.

Els treballs de restauració s'executaran durant quatre mesos i tenen un pressupost de 205.342 euros. El 70% de l'actuació estarà subvencionada pel Programa de l'1,5% cultural del Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) del govern espanyol i la resta aniran a càrrec de l'Arquebisbat. La licitació de la seva execució s'ha adjudicat a l'empresa MCM Projectes i Serveis.

Per la seva banda, el degà-president del Capítol de la Catedral, monsenyor Antoni Pérez de Mendiguren, ha assegurat que l'inici de les obres és una notícia «bona i positiva» i que en millorarà l'edifici.

Nou projecte museogràfic al Museu Diocesà

El Museu Diocesà de Tarragona tanca a partir d'aquest dimecres les instal·lacions per «donar resposta a les necessitats» de l'espai que custodia unes 12.000 peces d'art sacre i n'exposa unes 300. Així, es renovarà el projecte museístic. «Volem reordenar el relat i fer-lo més coherent» per als visitants, ha subratllat el director de l'equipament, Andreu Muñoz.

També es renovarà el sistema de seguretat amb la instal·lació d'unes càmeres de vigilància noves i s'ampliaran les dependències que ocupa el museu. Concretament, es crearà una nova sala on hi haurà un audiovisual sobre la Catedral i les peces que van del període paleocristià fins al món àrab, i al refetor s'hi exposaran els objectes dels segles XII al XIV.

El museu té previst reobrir aquestes sales al mes de gener i al febrer. Pel que fa a la resta d'espais, que van des del gòtic fins a l'actualitat, es reobriran quan s'acabin les obres de les cobertes, als voltants de la Setmana Santa de l'any vinent.

El projecte museogràfic té el suport del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que li ha concedit 41.000 euros. Segons Muñoz, amb aquestes millores es vol aconseguir una «major visibilitat» de l'equipament.

En paral·lel, Muñoz ha recordat que l'objectiu a llarg termini és traslladar el Museu Diocesà a la Casa dels Canonges, ja que així es podrien mostrar una part molt important i representativa de la col·lecció museística en un espai de més de 2.500 metres quadrats. Amb tot, aquest projecte es va aturar amb l'esclat de la crisi econòmica i s'apunta que no es podrà recuperar abans dels pròxims vuit anys. Malgrat això, el director ha indicat que treballen amb el Govern per establir un projecte estratègic per fer-lo realitat.