Els responsables de la commemoració de Santa Tecla 700, durant la presentació dels actes a l'Antic Ajuntament de Tarragona

Comença la celebració del 700 aniversari de l'arribada del braç de Santa Tecla

La commemoració començarà a Constantí aquest diumenge i tindrà el seu punt culminant a Tarragona durant el mes de setembre

Tarragona i Constantí commemoren enguany els 700 anys de l'arribada de la relíquia del braç de Santa Tecla a casa nostra. Els actes començaran aquest diumenge, 8 de maig, a Constantí i s'allargaran fins al pròxim 25 de setembre a Tarragona. En aquest sentit, cal recordar que l'efemèride es va produir l'any passat, però la pandèmia va obligar a ajornar els actes commemoratius que se celebraran aquest 2022.

El protagonisme durant els primers dies de la celebració, entre el 8 i el 14 de maig, recaurà en el municipi de Constantí. Així, aquest diumenge, a les 10 hores, es farà una caminada cap a Tarragona que recrearà el recorregut que va fer la relíquia l'any 1321, mentre que dissabte 14 de maig el braç de Santa Tecla tornarà al municipi i sortirà en professó, acompanyat d'alguns elements del Seguici Popular de la capital.

Acte inaugural de les festes de Santa Tecla, a la Tarraco Arena Plaça

A Tarragona, el gruix d'actes tindrà lloc durant el mes de setembre, coincidint amb les festes de Santa Tecla. El 12 de setembre, a la Tarraco Arena Plaça, hi haurà un espectacle inaugural que barrejarà «contemporaneïtat i tradició, amb molta presència femenina i en 360 graus», ha avançat el comissionat del projecte Santa Tecla 700, Salvador Fa.

Els actes es tancaran el 25 de setembre amb un concert a la catedral dirigit per Xavier Pastrana. La festa major de Santa Tecla d'enguany s'allargarà quatre dies més, per commemorar l'efemèride, i tindrà un pressupost superior a l'habitual que superarà els 650.000 euros.

En aquest sentit, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha afirmat que per Santa Tecla «és quan tot el país centra la mirada en la ciutat i enguany serà de manera especial, amb una exposició de talent i tarragonisme».

El Braç de Santa Tecla va arribar a Tarragona el 17 de maig de 1321

La relíquia del braç de Santa Tecla va arribar a Tarragona el 17 de maig de 1321, procedent de Constantí, on va estar custodiada durant uns mesos després de la seva arribada a Salou en vaixell. En aquest trasllat en processó, a banda del rei Jaume II —que va rebre la relíquia del rei d'Antioquia—, també hi van prendre part dues entitats que encara avui tenen activitat: el Gremi de Marejants i el Gremi de Pagesos.

Durant la roda de premsa d'aquest dimarts, l'alcalde de Constantí, Òscar Sánchez, ha volgut destacar «la importància històrica» del fet, tant «pel municipi com pel Camp de Tarragona».