Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

La CEPTA adverteix que no baixarà l'atur a Tarragona «si no es recupera la construcció»

La confederació d'empreses de la província de Tarragona ha presentat el seu 'Observatori empresarial' que farà arribar, entre altres, al banc d'Espanya

Josep Antoni Belmonte i Juan Gallardo, durant la presentació de la publicació de la CEPTA: 'Observatori Empresarial'
Josep Antoni Belmonte i Juan Gallardo, durant la presentació de la publicació de la CEPTA: 'Observatori Empresarial' | Cedida

 

 

Josep Antoni Belmonte, president de la confederació empresarial de la província de Tarragona (Cepta), acompanyat pel cap d'estudis de l'ens, Juan Gallardo, ha presentat aquest matí de dijous, 13 de desembre, el número 121 del seu 'Observatori Empresarial'. La presentació pública s'ha dut a terme, entre altres, per donar a conèixer una proposta de creació «d'una agència pública-privada, participada per les associacions de consumidors, les entitats financeres, com a sector empresarial afectat i l'administració».

Aquesta proposta, que té com «objectiu trobar una via institucional adequada per a revisar amistosament, i de forma prèvia, tots aquells productes financers que, voluntàriament, els seus ofertents desitgin sotmetre a la seva consideració, abans de ser comercialitzats», es farà arribar, segons ha declarat Gallardo, a «col·legis sectorials; patronals, en les quals hi som presents; la comissió nacional del mercat de la competència; partits polítics i el banc d'Espanya».

Arran de tota la polèmica sorgida al voltant de l'impost d'actes jurídics documentats, l'impost conegut popularment com el de les hipoteques, la Cepta ha estudiat que «la inseguretat jurídica que ha generat els contradictoris pronunciaments del Tribunal Suprem han causat encariments en els costos de transacció; dificultat a l'hora de formalitzar projectes a llarg termini;  atonia inversora; pèrdua de competitivitat i reducció de l'atractiu». 

Gallardo ha advertit que encara hi ha un seguit de processos jurídics, que afecten directament al mercat hipotecari, com «l'IRPH, les hipoteques multi divisa, les bestretes a promotors immobiliaris i les despeses hipotecàries», i que, atesa «la inseguretat jurídica»   generen els següents riscos: «encariments dels préstecs hipotecaris; reducció de l'oferta; enduriment de les condicions d'accés al mercat hipotecari».

La Cepta diu que «les empreses no venen a Tarragona perquè no ho han trobat atractiu»

I amb aquesta «inseguretat jurídica» que afecta el mercat hipotecari la construcció «no es recupera» per això Josep Antoni Belmonte ha posat l'accent en el fet que  «Tarragona és la província amb l'índex d'atur més alt de Catalunya i no es reduirà fins que no es recuperi la construcció. El sector serveis va molt bé i la indústria també funciona però l'atur que queda és, majoritàriament, de la construcció».

Belmonte també s'ha posicionat, a preguntes dels periodistes presents, sobre si les empreses estan tornant a Tarragona després de la fugida d'empreses de l'any passat.  «A Barcelona diuen que fan cua per instal·lar-s'hi però aquí no en tenim coneixement.  El clúster Chemmed que fa una oferta a tot el món no ha portat cap empresa. Que Ikea no vingui implica que perdem el pla parcial 10, un pla parcial que ja estava dibuixat i que ara encara només hi ha que herbes i això després que l'Ajuntament tampoc se n'hagi sortit amb el pla parcial 9», ha reblat el president de la confederació tarragonina.

I per últim, i de cara al pròxim 21 de desembre, dia de mobilitzacions anunciades per la celebració d'un consell de Ministres del govern espanyol a Barcelona, Josep Antoni Belmonte ha declarat que «els talls que s'anuncien són un despropòsit que no aporten res a ningú».