Ciutadans ha decidit arribar lluny amb la polèmica sobre la representació d'enguany del Ball de Dames i Vells de Tarragona a la festa major de Santa Tecla. Després que des del ball cremessin una foto del Rei durant la interpretació i es fes sàtira sobre el poder, com és habitual en les seves representacions, Ciutadans ha dirigit al govern espanyol la seva queixa sobre el que, segons consideren, es tracta d'un «possible delicte d'ultratge de la corona». Just aquest dilluns, el digital 'OKDiario' ja publicava un article carregant contra el ball tarragoní.
La pregunta la signen el diputat per Tarragona, Sergio del Campo, i un dels diputats per Madrid, Miguel Ángel Gutiérrez. El mateix del Campo n'ha difós el text a les xarxes socials:
En el “ball de Dames i Vells” #SantaTecla2018#Tarragona y financiado con dinero público, se propagaron insultos a @guardiacivil y @policia produciéndose un posible delito de ultraje a la Corona mediante la quema de un retrato del Rey Felipe VI ¿Qué piensa hacer el Gobierno? pic.twitter.com/vzIhYF4Qs0
— Sergio del Campo (@sdelcampocs) 26 de setembre de 2018
Ciutadans acusa Dames i Vells d'un «possible delicte d'ultratge a la Corona»
La pregunta que signen els dos diputats de Ciutadans explica que «els carrers de Tarragona van acollir una obra de teatre finançada amb diner públic en què es van propagar insults a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional i en què es va produir un possible delicte d'ultratge a la corona mitjançant la crema d'un retrat del rei Felip VI». Davant d'aquest plantejament sobre Dames i Vells, des de la formació espanyolista pregunten al govern de Pedro Sánchez si «eren coneixedors dels fets i, en cas afirmatiu, per quin motiu no han actuat en conseqüència».
Acte seguit, plantegen si consideren oportuna la representació d'aquesta mena d'espectacles «que cremen retrats del rei Felip VI i propaguen insults a les institucions de l'Estat» tinguin lloc a l'espai públic i es financiïn amb diner públic. Finalment, pregunten a l'executiu espanyol si instaran la delegada del govern de l'Estat a «portar el cas a Fiscalia perquè avaluï si procedeix i no emprendre accions legals». Consultats aquest dilluns al vespre per TarragonaDigital, el Ball de Dames i Vells no ha volgut posicionar-se públicament sobre aquesta polèmica.
Qui s'ha desmarcat de la iniciaiva del diputat Sergio del Campo ha sigut el seu company de files, Rubén Viñuales. El portaveu del grup municipal de Ciutadans a l'ajuntament de Tarragona ha manifestat clarament que «si jo fos alcalde mai prohibiria Dames i Vells».
Reaccions polítiques
Tanmateix, qui si ha sortit en defensa de Dames i Vells ha sigut el diputat d'Esquerra al Congrés, Jordi Salvadó. Salvadó, en declaracions a TarragonaDigital, ha manifestat que «Sergio del Campo no entén ni de llibertat d'expressió ni de cultura i vol tornar a la censura on qualsevol expressió de dissidència política o cultural era exterminada. A l'Estat espanyol, com ja se n'han assabentat a tota Europa, el problema urgent a resoldre no són els artistes, sinó aquells que volen censurar-los».
En la mateixa línia, de defensa del Ball de Dames i Vells, s'ha manifestat el diputat de Podem a Corts, Fèlix Alonso. Alonso, també alcalde d'Altafulla, ha explicat que «ho emmarco dins la llibertat d'expressió d'un espectacle satíric. Dames i Vells sempre han estat crítiques amb tots els estaments i donar-li importància és, simplement, perquè no es tenen coses més importants a dir i als extrems polítics ja els hi va bé no parlar dels problemes reals de la gent».
El diputat socialista tarragoní, Joan Ruiz, ha declarat que «sempre defensaré el dret a sàtira i a més a més entenc que, per un càrrec públic, va lligat ser objecte d'aquesta, qui no vol pols que no vagi a l'era». «Ara bé, també m'agradaria que la sàtira sigues més plural», ha afegit.