Imatge de l'acte de cloenda de Tarraco Viva, celebrat al Teatre Auditori del Camp de Mart

Tarraco Viva clou 15 dies de viatge al passat mirant amb il·lusió la 25a edició

L'any vinent, el festival romà de Tarragona estarà dedicat al centenari de la descoberta de la Necròpolis

Tarragona va tancar aquest diumenge el viatge al passat després de 15 dies d'activitats en el marc de Tarraco Viva. El festival romà va posar el seu punt final amb l'acte de cloenda al Teatre Auditori del Camp de Mart, en el qual es va revelar que la 25a edició, que se celebrarà el 2023, se centrarà en el centenari de la descoberta de la Necròpolis i en reivindicar el patrimoni de la ciutat, com l'Amfiteatre, les Muralles o el Fòrum.

L'organització del festival romà de Tarragona ha valorat molt positivament la 24a edició del certamen, que gairebé ha recuperat la normalitat després de dues edicions marcades per la pandèmia. En aquest sentit, el 80% de les entrades disponibles s'han exhaurit, amb alguns dels espectacles i recreacions històriques penjant el cartell de complet.

Durant 15 dies, la ciutat s'ha omplert de reconstruccions històriques, xerrades, conferències, monòlegs, presentacions de llibres, visites guiades i activitats escolars, que han fet gaudir de valent els amants de la cultura i la història.

El Fòrum de la Colònia, protagonista de l'acte de cloenda

El director de Tarraco Viva, Magí Seritjol, i el catedràtic d'Arqueologia, Joaquín Ruiz de Arbulo, van ser els encarregats de dirigir l'acte de cloenda, que va portar sobre l'escenari la vida quotidiana del Fòrum de la Colònia: des d'un judici, al paper d'alguns personatges rellevants de la història de Tarraco, passant pels diferents rituals, activitats i relacions comercials que es feien al fòrum, així com un tastet d'història sobre els gladiadors.

Tot això, amb les reconstruccions en 3D del Fòrum de la Colònia de Tarraco, fetes pel Setopant, el Seminari de topografia antiga de la URV, que ha recollit el treball de 40 anys d'excavacions a la ciutat. L'objectiu de cara a l'edició del 2023 és ampliar aquestes reconstruccions en 3D a altres monuments de la ciutat.

La 25a edició de Tarraco Viva ha de ser un punt d'inflexió

El director del certamen, Magí Seritjol, assegurava després de l'acte de cloenda que el pròxim festival serà «molt ambiciós» i que un dels objectius serà involucrar més institucions i implicar encara més la ciutadania. Per la seva banda, el conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, deia que es treballa per ampliar el pressupost a través de la col·laboració amb més administracions.

La 25a edició mantindrà els 15 dies de durada, però avançarà les seves dates per no coincidir amb les eleccions municipals del 28 de maig del 2023. L'objectiu de l'organització és clara per aquesta xifra rodona: ha de ser un punt d'inflexió per Tarraco Viva.