Excavacions de la part exterior de l'edifici del Banc d'Espanya

Comencen les excavacions arqueològiques a l'entorn del Banc d'Espanya

Es vol localitzar o bé descartar la presència de restes arqueològiques per poder tirar endavant el projecte del Banc de la Ciència i el Coneixement

La zona exterior de l'edifici de l'antic Banc d'Espanya ja s'ha començat a aixecar. Aquest dimarts, 7 de juny, es van començar els treballs d'excavació arqueològica en extensió en aquesta ubicació de Tarragona. 

Els treballs que s'estan fent en aquesta zona tenen un objectiu clar. Amb aquesta intervenció es vol obtenir informació sobre el subsol d'aquest indret concret per tal de localitzar o bé descartar la presència de restes arqueològiques.

En cas de trobar-ne, podrien interferir en l'execució del projecte del Banc de la Ciència i el Coneixement que es vol fer a l'antic edifici del Banc d'Espanya.

Els treballs que s'estan fent d'excavació tindran una durada aproximada de 15 dies. Unes tasques adjudicades a l'empresa Tarracorest S.L. per un import de 38.464,36 € IVA exclòs. El control arqueològic dels treballs anirà a càrrec de l'empresa IBER. Arqueologia, Patrimoni i Turisme SL.

El nou projecte de Tarragona

A finals del mes d'abril d'aquest 2022, el plenari municipal de Tarragona aprovava la conversió de l'antic edifici del Banc d'Espanya. Una decisió que necessitava l'aprovació per la descatalogació parcial de l'immoble que és Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). 

Aquesta votació apropava el futur Banc de la Ciència i el Coneixement de Tarragona que s'havia de fer en aquest indret. Així doncs, el nivell de protecció de l'edifici passava del nivell C al D i s'hauran de conservar la façana i espais històrics com el vestíbul, entre altres coses. La resta de parts de l'edifici tarragoní es podran reformar.

El projecte executiu del Banc de la Ciència i el Coneixement és una iniciativa que pretén aprofitar aquestes instal·lacions, tancades des de fa anys, i convertir-lo en un espai de divulgació científica. Per fer-ho possible, es compta amb un pressupost de 7,4 milions d'euros.

A més d'això, l'equip de govern de l'Ajuntament de Tarragona busca fons europeus per poder tirar endavant aquest projecte.

Per tirar-ho endavant, es va comptar amb els vots a favor del govern municipal, format per ERC, Junts, CUP i Hermán Pinedo, l'abstenció del PSC, del Partit Popular i els regidors no adscrits. Ciutadans va ser l'únic grup municipal que havia votat en contra.