Bloc Sant Andreu

La Comunitat Islàmica Assalam reactiva l'obertura d'una mesquita a Sant Pere i Sant Pau

L'entitat ha presentat un nou projecte, aprovat inicialment per la Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Tarragona, per ubicar el nou equipament al bloc Sant Andreu

La Comunitat Islàmica Assalam de Tarragona reprèn el projecte de mesquita al barri de Sant Pere i Sant Pau en una nova ubicació, concretament en dos locals de la planta baixa del Bloc Sant Andreu del barri cooperativista. D'aquesta manera, segons ha pogut confirmar TarragonaDigital, l'entitat descarta definitivament els locals del carrer Miquel Servet, on tenien previst instal·lar-se inicialment.

L'entitat va presentar un nou projecte a l'Ajuntament de Tarragona, amb aquesta nova ubicació, i la Junta de Govern Local del consistori del passat 20 de setembre va aprovar inicialment el 'Pla especial per la implantació d'ús d'un centre de culte religiós a l'Edifici Sant Andreu', segons recull l'acta d'acords d'aquesta. 

Ara, s'obre un mes de període d'informació pública en el qual es poden fer al·legacions al projecte. Aquest és el primer pas per tal de tirar endavant un projecte que l'Ajuntament de Tarragona ha desestimat dues vegades. La primera desestimació va arribar el mes de setembre de 2018, mentre que la segona, el passat mes de gener.

Ambdues decisions van ser motivades perquè el projecte presentat no seguia els requeriments del Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM). Concretament, s'incomplia l’article 100 bis del POUM de Tarragona, que exigeix als centres religiosos un accés independent des de l’exterior, des de la via pública, perquè tota la ciutadania hi tingui accés.

L'entitat confirma el nou projecte

Fonts d'Assalam han confirmat a TarragonaDigital que el nou projecte «canvia la ubicació inicial, ja que l'anterior no complia les condicions del POUM». Així, l'associació islàmica ha buscat «un lloc que complís els requisits que marca la normativa». Des de l'associació han explicat que no tenien coneixement d'aquesta aprovació inicial, tot i que «volem esperar a tenir l'aprovació definitiva del projecte per parlar-ne».

Mesquita SPiSP
El projecte de mesquita als locals del carrer Miquel Servet no complia amb els requeriments del POUM. | Google Maps

 

L'entitat ha puntualitzat que  l'equipament que projecten no és pròpiament una mesquita, sinó un centre cultural islàmic que comptarà amb un oratori i espais per fer classes d'àrab als nens, i de castellà i català, als adults.

Actualment, Assalam Tarragona compta amb una vuitantena d'associats, tot i que hi ha diverses persones que «estan esperant a saber si tirarà endavant el centre cultural per tal de donar-se d'alta», han confirmat les fonts consultades.

Un projecte que ha creat polèmica

La possibilitat d'obrir una mesquita al barri de Sant Pere i Sant Pau  va aixecar polseguera des que es va conèixer el projecte fa més d'un any. Els detractors van iniciar una recollida de signatures a Change.org, van mostrar el seu rebuig a través de les xarxes socials i d'algunes pancartes, així com una manifestació que va comptar amb la col·laboració de Democracia Nacional.

Pancarta en contra de la mesquita, als locals previstos inicialment del carrer Miquel Servet. | TarragonaDigital

 

Així mateix, els partidaris de la mesquita també van organitzar una manifestació, coincidint en dia i hora amb la dels contraris, defensant l'obertura d'aquest centre cultural al barri, a la qual van assistir membres d'Assalam i veïns.