1-M 2021: La concentració estàtica dels sindicats a Tarragona en imatges

Concentració de CCOO per exigir l'exempció fiscal a les indemnitzacions de l'amiant

L'acte es farà aquest dilluns, a les nou del matí, davant la subdelegació del govern espanyol de Tarragona

El sindicat CCOO ha convocat per aquest dilluns al matí una concentració a les portes de la subdelegació del govern espanyol de Tarragona per exigir l’exempció tributària a les indemnitzacions del Fons per a les víctimes de l'amiant. La mobilització, que començarà a les nou del matí, respon a la decisió de l'executiu de vetar les esmenes a la Llei dels Pressupostos Generals de l'Estat per establir una exempció fiscal per a les indemnitzacions previstes.

En aquest sentit, el sindicat valora positivament la creació d’aquest fons, però han assenyalat que «sense aquesta exempció és encara insuficient». Per aquest motiu, conjuntament amb la UGT i la Federació Estatal d'Associacions de Víctimes de l'amiant (Fedavica), van proposar aquesta esmena per evitar que les víctimes de l'amiant que rebin les indemnitzacions es vegin obligades a cotitzar en l'IRPF entre el 45% i el 47%.

Segons CCOO, «amb aquesta decisió el govern espanyol desvirtua el Fons i el converteix en un instrument ineficaç per a evitar la judicialització de cada cas a les persones que han mort o han emmalaltit per exposició a amiant i a les seves famílies». En aquest sentit, el sindicat ha assegurat que «a més, discrimina a aquestes víctimes respecte a altres col·lectius que sí que gaudeixen d'aquesta exempció tributària».

Per tot això, des de CCOO s'exigeix al govern espanyol que «rectifiqui aquest despropòsit i es comprometi a incorporar les indemnitzacions del Fons de l'amiant entre les rendes exemptes de tributació de l'IRPF».

Jornada sobre l'amiant al Campus Catalunya de la URV

Aquesta acció reivindicativa se celebrarà en el marc d’una jornada sobre l'amiant que tindrà lloc a partir de les deu del matí al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili sota el lema 'L’amiant: un problema laboral, ecològic i social'.

En aquesta jornada es tractarà també la problemàtica d’aquest material cancerigen als centres de treball, la seva gestió com a residu perillós i la necessitat d’aprovar i iniciar sense demora el Pla Nacional per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya.