Pla general del ple de l'Ajuntament de Tarragona, durant el debat d'ordenances

TGN presenta les conclusions del ple monogràfic sobre IQOXE: «No ha suposat un canvi»

La junta de portaveus de l'Ajuntament de Tarragona ha aprovat aquest dijous les conclusions del plenari celebrat el passat mes de març

Un any després de la celebració del ple monogràfic sobre la petroquímica a l'Ajuntament de Tarragona, arran de l'explosió d'IQOXE el 14 de gener de 2020, aquest dijous s'han presentat les conclusions d'aquest. Segons el consistori tarragoní, l'accident «no ha suposat el canvi de paradigma que s'esperava i que s'ha de produir», en matèria de seguretat petroquímica i informació a la ciutadania.

El document s'ha aprovat aquest dijous en el marc d'una junta de portaveus, en la qual no ha participat el Partit Popular, que tampoc va participar en el plenari monogràfic en protesta per l'absència de la Generalitat. En una compareixença posterior a la trobada, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha indicat que l'estudi de la qualitat de l'aire que impulsa el consistori continua endavant.

Mesures que ja han començat a implementar-se

El text aprovat aquest dijous pels grups municipals de l'Ajuntament de Tarragona inclou algunes mesures que ja han començat a implementar-se, com ara el retorn de la gestió del Plaseqta al Camp de Tarragona o la instal·lació d'una xarxa de sensors al voltant del polígon petroquímic. Així mateix, en els pròxims mesos, es farà una campanya informativa a la ciutadania sobre protocols a seguir en cas d'accident químic.

Una altra de les propostes és que es faci un simulacre, una mesura que el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va anunciar durant una trobada al barri de Torreforta amb representants veïnals i municipals.

Les propostes que encara estan pendents d'abordar

Les conclusions del ple monogràfic també recullen alguns mesures que encara no s'han implementat. En aquest sentit, s'insta el Departament de Treball a fer «una campanya específica a la indústria petroquímica que com a mínim cada sis mesos revisi la contractació temporal, els equips de treball i els ritmes de treball».

En aquest sentit, el document assegura que «durant la sessió va quedar palesa també la necessitat de redactar una nova legislació més restrictiva pel que fa a les mesures de control ambiental i seguretat per al sector de la indústria química. Això ha de comportar una regulació en base pics i no només mitjanes, afegir compostos i modificar els llindars assimilant-se a la resta d'Europa».