Pla general del conjunt monumental del Museu i Necròpolis Paleocristians de Tarragona

Condemnat a un any i mig de presó per robar un crani del segle III a la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona

Els fets es van produir el mes de març de 2018 | L'acusat, que també es va endur monedes i va causar destrosses, haurà d'indemnitzar el MNAT

El crani d’un patrici del segle III i diverses monedes de curs legal i sense valor històric: aquest és el botí que es va endur un jove lladre de la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona fa poc més de tres anys. Ara, un jutge l’ha condemnat a any i mig de presó per un robatori amb força en les coses, amb l’atenuant de reparació dels danys. Segons avança el ‘Diari de Tarragona’, la pena privativa de llibertat queda en suspens, a canvi que l’home no torni a delinquir durant els pròxims dos anys.

Els fets, apunta el mateix mitjà, es van produir a finals de març de 2018, en tres entrades gairebé consecutives a l’històric cementiri tardoromà, on l’implicat també va provocar diverses destrosses i danys al patrimoni. Precisament, el jove va trencar vidres i portes i es va passejar per diversos espais del complex museístic, situat a l’avinguda de Ramon y Cajal, a la capital tarragonina.

A la tercera, sorprès per un guàrdia

La tercera nit, però, l'individu va ser sorprès per un vigilant de seguretat privada —contractat immediatament pels fets de les jornades anteriors— i va haver de fugir de la zona amb les mans buides. Posteriorment, la sang trobada pels Mossos d’Esquadra en un dels vidres trencats i una empremta al vidre que protegia el sarcòfag, d’on el lladre en va sostreure el crani d’un romà adult, van ser clau per a la investigació. La policia catalana va identificar el sospitós, qui havia estat detingut amb anterioritat, i el va citar a comissaria l’11 d’abril de 2018.

Els agents, amb això, van poder recuperar la calavera, que havia caigut a terra en una de les fugides, estava malmesa i en faltaven peces, i l’home va retornar les monedes robades. Arran de l’alteració de les condicions ambientals del dipòsit de l’esquelet, explica el ‘Diari’, les restes històriques van patir un risc de deteriorament i els danys materials a la instal·lació museística van pujar fins als 1.313,26 euros, amb unes mesures provisionals d’assegurament de 679,11 euros. Els desperfectes al patrimoni històric, relata el mateix mitjà, van ser valorats en 2.500 euros.

Indemnització al MNAT

Avui, i més enllà de la pena de presó, la sentència de conformitat del jutjat penal número 1 de Tarragona ha dictaminat que el jove, ara de 24 anys, indemnitzi el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) amb un total de  4.491,27 euros. L’acusat ja n’havia consignat 5.491,27 a compte judicial i li seran retornats els 1.000 euros de diferència. Cal recordar, i així ho recull la interlocutòria, que la Necròpolis Paleocristiana és un Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i forma part del conjunt arqueològic de Tàrraco, declarat l’any 2000 Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.