Imatge d'alguna autobusos de l'EMT de Tarragona a les cotxeres de l'empresa

El conflicte de l'EMT s'endureix: els conductors plantegen dos dies de vaga total

Si no s'arriba a cap acord, les aturades es faran dimarts i dijous de la pròxima setmana

El conflicte entre la direcció de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de Tarragona i els conductors viurà un nou escenari a partir de la setmana vinent, ja que els treballadors de la companyia han plantejat dues noves jornades de vaga, que en aquest cas seran totals, és a dir durant tot el dia. Cal recordar que els dies 22, 24, 29 i 31 de març, les aturades han estat parcials, durant quatre hores, repartides en dues franges.

En una carta que han enviat als membres del consell d'administració i a l'Ajuntament de Tarragona, els treballadors afirmen que «la setmana vinent, si no ho saben ja, entrem en un nou escenari gens agradable per a usuaris, empresa i empleats». Els conductors asseguren en el mateix document que no estan satisfets amb el desenvolupament de les negociacions amb l'empresa durant les darreres setmanes.

Tot i això, hi ha una porta oberta a arribar a un acord que eviti l'aturada total del transport públic de la ciutat de Tarragona —a excepció dels serveis mínims—, ja que dilluns, en principi, hi ha convocada una nova reunió de mediació. En aquesta trobada, els treballadors esperen que la direcció de l'EMT solucioni les seves dues grans demandes: l'estructuració de la plantilla i el compliment de la legislació en matèria de descansos.

Jordi Fortuny mostra la seva sorpresa per l'enduriment de la vaga

El president de l'EMT, Jordi Fortuny, ha assenyalat que «l'enduriment de la vaga, amb una aturada total, convocada per la setmana vinent ha sorprès l'empresa, que des del primer moment ha mostrat la seva voluntat d'arribar a un acord». En aquest sentit, Fortuny ha afegit que «mostra d'això és que hem arribat a punts d'acord en tots els temes, exceptuant aquell que la legalitat no ens permet satisfer les reivindicacions sindicals».

En un comunicat, l'EMT ha assegurat que durant la negociació amb el Comitè de Vaga, la direcció de l'empresa ha mostrat la seva «voluntat» d'arribar a diversos acords, com dotar l'estructura del personal pertinent, garantir una dotació mínima de nou places estructurals de serveis auxiliars o atendre les discrepàncies existents sobre el càlcul de la jornada laboral anual.

Així mateix, des de l'EMT s'ha assegurat que també hi ha la voluntat de sol·licitar immediatament una planificació de l’activitat preventiva de les instal·lacions de les cotxeres i de donar un tractament homogeni al sistema de pagament del complement d’incapacitat temporal perquè cobreixi fins al 100% de les retribucions fixes.

Les retribucions no es poden incrementar per sobre del 2% que fixen els Pressupostos Generals de l'Estat

En aquest sentit, l'empresa ha explicat que no s'ha pogut atendre l'increment de les retribucions per sobre del 2% que fixa la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat. Fortuny ha remarcat que «hem explorat vies legals que poguessin donar cobertura a aquesta demanda, però tot i la voluntat manifesta, des de la direcció no s'ha pogut atendre per quedar fora dels marges legals». 

Pel que fa a la valoració del seguiment de la vaga durant els dos dies d'aquesta setmana, des de l'EMT s'ha informat que s'ha seguit la mateixa tònica que la setmana anterior, amb un seguiment desigual. Així, entre els conductors i conductores el seguiment ha estat total, mentre que en la resta de treballadors ha estat d'un 30%.