Tarragona és història: història romana, medieval, jueva i també història religiosa. Fixem-nos en un detall. La Setmana Santa tarragonina està formada per 12 entitats que acumulen, només entre tres d'elles, per posar un exemple, gairebé 2000 anys de vida.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Parlem del Gremi de Pagesos, la segona institució més antiga de la ciutat després de l'Arquebisbat de Tarragona, que l'any 2019 va celebrar el seu 700 aniversari. L'any vinent, 2021, serà el torn del Gremi de Marejants d'assolir aquesta fita. Entremig, és a dir enguany, la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang celebra 475 anys.
Per celebrar aquest aniversari, la junta directiva de La Sang ha iniciat un procés de «modernització» que comportarà deixar enrere els estatuts aprovats per l'històric cardenal tarragoní Vidal i Barraquer, i obrir les portes a la presència de dones a l'entitat. També ha enllestit un programa, amb més de 30 actes, al llarg de tot l'any i que es pot consultar a la seva pàgina web.
Per conèixer de més a prop La Sang hem parlat amb Josep Ignasi Boada Gasulla, sotsprefecte de la Congregació. Ens rep el mateix dia que la borrasca Glòria abandona les nostres comarques i si bé és cert que aquests dos fets no tenen cap connexió entre ells, tampoc és mentida que a prop de Déu, és a dir sent creient, escalfa més el sol, o això pensen els catòlics.
«Les dones són l'empenta principal de la Setmana Santa»
— Enguany compliu el 475è aniversari. Què heu preparat per celebrar aquest fet i quins actes destacaríeu?
— La Congregació de La Sang va ser creada el 1545 amb la finalitat d'ajudar els agremiats i amb aquest aniversari volem destacar, precisament, la nostra antiguitat i l'assentament a la ciutat. Hem creat una sèrie d'actes, com ara conferències, taules rodones, concerts, un recital poètic, una visita guiada a l'església i la casa de la Sang perquè la persona que estigui interessada pugui tafanejar aquest centre de la Setmana Santa de Tarragona.
— Em comentàveu abans que el 10 de febrer hi ha una junta general ordinària i extraordinària...
— Sí, sí. Proposarem l'aprovació dels nous estatuts que, des d'aquesta junta directiva, entenem que serà una modernització pel funcionament de l'entitat.
— Per què dieu que és una modernització?
— Els estatuts que existien fins ara estaven aprovats, l'any 1921, pel cardenal Vidal i Barraquer. Hem renovat la forma d'eleccions dels membres de l'entitat, que era antiga, i admetrem, per primera vegada en la nostra història, dones a l'entitat. Avui en dia som dos congregacions, La Sang d'homes i La Soledat de dones, i necessitem dones, ens fan falta, són l'empenta principal de la Setmana Santa.
— Una dificultat que encaren les confraries i congregacions és el manteniment del seu patrimoni. En quin estat es troba el patrimoni de La Sang?
— Hem arreglat la part mecànica dels dos passos que estava bastant defectuosa. La Flagel·lació ja es va restaurar en el seu moment, ara fa uns anys. Faltaria restaurar El Crist de la Humiliació però ens han dit que encara aguanta, que podria passar perquè en molt bon estat. Ara bé, la part grossa del manteniment ha sigut la restauració de les façanes que vam dur a terme l'any passat.
«Retallar excessivament la processó de Divendres Sant provocaria una acumulació de gent a la plaça del Rei»
— Una polèmica d'actualitat: la processó de Divendres Sant és massa llarga, és massa curta o està bé com està?
— (Riu) Parlis amb qui parlis, cadascú té una opinió diferent. Hi ha qui dirà que és massa llarga; hi ha qui dirà que vol passar com es passava antigament per davant de les Teresianes a la Rambla. La dificultat d'escurçar és que la processó surt i entra de la plaça del Rei. Quan surten els últims, la Soledat i les presidències, estan arribant passos i confraries i la plaça té la capacitat que té. Retallar excessivament la processó de Divendres Sant provocaria una acumulació de gent a la plaça del Rei. Avui ja tenim dificultats per organitzar la sortida de les confraries que hi ha a la plaça. Si volem els Armats davant de la processó, que es facin passades, que els passos vagin com van, que hi hagi gent al voltant (cal recordar que reunim a més de 2.000 persones). Doncs com diuen en castellà «quién algo quiere, algo le cuesta».
— Tarragona com a ciutat aprofita la Setmana Santa?
— No massa, no massa. Quan expliques el que fem, i el que deixem de fer i tot l'enrenou que és el Divendres Sant molta gent es queda parada. Exteriorment no es ven la nostra Setmana Santa. Us poso un exemple. Ara, aquests dies, a Madrid hi ha Fitur i d'informació de la Setmana Santa de Tarragona no hi ha res. Aquest és un dèficit important sobretot quan veus que les altres ciutats estan donant informació de la seva Setmana Santa. Si ens fixem en el nostre patrimoni escultòric, podem estar ben orgullosos. No és una escultura antiga, com poden tenir a Valladolid, Sevilla o Múrcia, però tenim una escultura de molt bona qualitat. Tenim una escultura d'artistes catalans, d'acabada la Guerra Civil, als anys 40, i en sabien molt, eren veritables artistes.
— La Sang compta amb el suport de les administracions?
— Aquí a Tarragona, sí. Quan demanes visita perquè hi va la Sang, se'ns obren les portes. La Sang és reconeguda i quan demana col·laboració, la té.
«La idea de l'Itinerari Setmana Santa fa temps que La Sang l'aplica»
— Què opina La Sang de l'Itinerari Setmana Santa que impulsa l'Agrupació d'Associació de la Setmana Santa?
— És un tema que fa anys que se'n parla. Quan arriben les vacances de Setmana Santa, a la primavera, tenim a molta gent tombant per la ciutat, mirant els monuments romans, la Catedral i, a més a més, es troba amb la nostra Setmana Santa. La idea de l'Itinerari Setmana Santa fa temps que La Sang l'aplica. De fet, tenim oberta l'església els divendres, de les 18 a les 20 hores, i els dissabtes, 11 a 13 hores. Els dissabtes hi ha molt de turisme que entra i mira, i pregunta i per això tenim preparats un seguit de díptics, en francès, anglès, i fins i tot rus, per donar a conèixer la nostra història als visitants.
— I veieu bé que l'Itinerari substitueixi al malaguanyat projecte de la Setmana Santa?
— Més que parlar de museu, jo he parlat sempre de museïtzació d'espais. No hem d'oblidar que hi ha tres confraries, una d'elles nosaltres, que tenim el nostre patrimoni dins l'església...
— Ja ho tindríem això...
— Em permets explicar una cosa més?
— I tant!
— Doncs mira, la clausura dels actes d'aquest 475è aniversari serà el 22 de novembre, festa de Crist Rei. Està previst fer una processó únicament amb el Sant Crist des d'aquí de l'Església de Natzaret fins a la Catedral a on assistirem a una missa oficiada pel senyor arquebisbe de clausura d'aquest 475 aniversari. Pretenem convidar a totes les congregacions de La Sang que coneixem aquí a Catalunya perquè ens acompanyin en aquesta processó i en aquesta cerimònia religiosa a la Catedral.