Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del tram de la canonada principal del CAT que s'ha substituït aquest dimarts a Cambrils.

El Consorci d'Aigües de Tarragona soterra prop de 400 metres de canonada aèria

El projecte, que vol evitar atacs o sabotatges, s'executa després de 31 anys de funcionament del minitransvasament

El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) treballa en soterrar set trams de canonada aèria del minitransvasament de l'Ebre, entre l'Ampolla i l'Hospitalet de l'Infant. Unes obres que, segons el director gerent de l'ens, Xavier Pujol, s'executen "per seguretat de la instal·lació", 31 anys després que entrés en funcionament l'enviament d'aigua al Camp de Tarragona.

L'ens nega haver detectat cap situació crítica o amenaça per impulsar el projecte. Ara bé, Pujol reconeix que "l'espai natural" de les canalitzacions "és sota terra", precisament, per evitar atacs o sabotatges. Els treballs, iniciats fa sis mesos i que acabaran enguany, costen 3,94 milions d'euros, la meitat dels quals subvencionats per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Una extensió total de 391 metres

Els set trams de canonada aèria –els únics al llarg de tot el traçat del minitransvasament– tenen una extensió total de 391 metres. Es troben als termes municipals de l'Ampolla, El Perelló, l'Ametlla de Mar i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Al seu moment, fa més de tres dècades, la instal·lació d'autoportants aeris va servir per salvar el pas de barrancs i trams de difícil accés.

Aquesta configuració, però, els deixava al descobert i, per tant, podien ser més fàcilment vulnerables davant de possibles atacs, sabotatges o actes vandàlics.



Ara, tres dècades després, el CAT reverteix una decisió que, segons ha declarat Pujol a l'ACN, es va prendre "per un motiu estrictament econòmic": "les canonades, per defecte, han d'anar soterrades". El responsable de l'ens ha detallat que l'informe de vulnerabilitat no ha trobat "cap situació crítica" al conjunt de la instal·lació. Malgrat això, insisteix que la canalització no ha de ser accessible i, per tant, s'ha decidit soterrar els tubs per tenir "una major seguretat" del conjunt de la xarxa de distribució.

Les obres van iniciar-se al mes de gener d'enguany, tenen un termini d'execució de nou mesos i formen part del pla estratègic 2018-2021. Les executa l'empresa Dragados i tenen un cost de 3,94 milions d'euros –IVA inclòs-. El responsable del CAT ha indicat que en cas de no haver disposat de la subvenció que finançat el 50% del pressupost d'execució, els treball "s'haguessin fet igualment".

"Enguany hem tingut els projectes, el finançament i el temps per fer les obres", ha precisat.