Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Construir a la Budellera pot provocar «greus inundacions» a la Vall de l'Arrabassada de Tarragona

El professor del Departament de Geografia i membre del Centre en Canvi Climàtic de la URV, Enric Aguilar, alerta que edificar en les zones verdes que queden a la ciutat és una «barbaritat mediambiental»

El carrer Joan Fuster de l'Arrabassada és la desembocadura d'un barranc.
El carrer Joan Fuster de l'Arrabassada és la desembocadura d'un barranc. | Google Maps

 

Construir  a la zona de la Budellera de Tarragona podria comportar  «greus inundacions» a la Vall de l'Arrabassada. Ho assegura el professor de Geografia i membre del Centre en Canvi Climàtic de la Universitat Rovira i Virgili, Enric Aguilar, qui recorda que «l'Arrabassada és un barri construït a sobre de dues desembocadures naturals, la del torrent de Terres Cavades i la de la Budellera». Encara que no ha patit cap episodi d'inundacions greu, Aguilar, expert en la matèria, recomana prendre mesures i «no construir en cap zona verda de les que queden a la ciutat»

Les fortes pluges dels últims dies han obert el debat sobre l'efecte de la construcció en les inundacions a les ciutats. La Vall de l'Arrabassada és un barri que «corre el risc» d'inundar-se. Fa prop de dues dècades que es va començar a edificar a la zona i, tot i que no s'han hagut de lamentar danys materials ni desperfectes pel pas de l'aigua, «cada cop que plou amb força els carrers baixen plens», recorda Aguilar. 

OPINIÓ: Enric Aguilar: «Sobre les pluges, l'Arrabassada i la Budellera»

El Pla de la Budellera posa en risc a l'Arrabassada

La Vall de l'Arrabassada de Tarragona és un espai on acaben dos torrents de Tarragona: el de Terres Cavades i el de la Budellera. Quan plou, l'aigua intenta seguir el seu curs i, per exemple, baixa amb força al carrer Joan Fuster, que és la desembocadura d'un barranc. Per aquest motiu, Aguilar assegura que «com més amunt es construeixi, més perill hi ha de que es produeixin inundacions a l'Arrabassada»

El Pla de la Budellera, actualment aturat perquè s'està analitzant a nivell tècnic per tercera vegada, comportaria l'edificació de més de 4.000 habitatges i 78.000 metres quadrats de sòl comercial. «Construiran a sobre d'una torrentera. Han de tenir molt clar quanta aigua cal evacuar i ho han de fer molt bé perquè això no repercuteixi en la Vall de l'Arrabassada», deia Aguilar. 

Quan es construeix a sobre d'una zona verda, s'elimina la possibilitat que el sòl absorbeixi l'aigua caiguda. Per això és «molt perillós» seguir edificant sense tenir en compte que «no ens quedarà cap terreny amb sòl natural perquè s'empassi l'aigua de la pluja». 

«Hem de preservar la poca zona verda que queda a Tarragona»

Aguilar assegurava que avui dia és difícil que a Tarragona hi passi el mateix que a Mallorca, on els aiguats dels últims dies han provocat greus inundacions, destrosses i víctimes mortals. Tot i això, i sobre la Vall de l'Arrabassada, informava que «hem de ser conscients que vivim a sobre d'un torrent». A partir d'aquí, diu, «cal posar seny» i «no posar superfície urbana a sobre de la vegetació»

«No hem de construir ni a Terres Cavades ni a la Budellera. La poca zona verda que queda a Tarragona l'hem de preservar», insistia Aguilar, qui afegia que «hem de tenir cura que tots els mitjans que tenim per evacuar l'aigua estiguin ben preparats». A més, alertava del risc que podria comportar la construcció de la Budellera en relació amb el canvi climàtic. «És una barbaritat mediambiental», subratllava. 

D'altra banda, Aguilar explicava que l'arribada d'un huracà a la península, com va ser el "Leslie", és una «clara demostració» de què el canvi climàtic existeix i és un greu problema. «En comptes de fer la ruta habitual i dirigir-se a Amèrica, va venir a Europa perquè va trobar aigües càlides que abans no hi eren», cloïa l'expert.