Vista aèria de Tarragona

Tarragona farà seguiment de l'evolució de la proliferació dels pisos turístics

Els pisos turístics han crescut considerablement en els últims anys però encara no suposen un problema de gentrificació

Quan pensem en pisos turístics és inevitable que ens vingui al cap Barcelona. La ciutat comtal és una de les destinacions mundials predilectes i també va ser exemple perfecte de què pot passar si no hi ha un control i seguiment d'aquest tipus d'allotjaments.

L'Ajuntament de Tarragona, davant l'increment d'aquest tipus d'habitatges d'ús turístic, va encarregar un estudi per fer-ne una radiografia i saber cap a quina direcció anar. Aquest dimecres, 13 de juliol, s'han presentat els resultats d'aquest estudi elaborat per la Fundació URV i Eurecat. 

Creixement constant dels pisos turístics a Tarragona

L'estudi ha evidenciat un increment dels pisos turístics a Tarragona entre l'any 2017 i el 2021, especialment a la Part Alta, el Centre, Llevant i els Barris Marítims. Malgrat que la pandèmia va frenar la seva expansió, la realitat és que de 2017 a 2021 la ciutat va passar de 1.280 a 1.891 pisos turístics, una dada que inclou pisos regulats oferts a través d'Airbnb, l'oferta d’Airbnb sense llicència i l'oferta amb llicència ofertada fora d'Airbnb a través d’altres plataformes. És a dir, un augment del 47,73%.

L'estudi, dirigit per l’investigador de la URV i doctor en Economia Antonio Russo, ha destapat que s'han passat de les 6.009 places ofertades a les 8.338. Cal tenir en compte que l'oferta hotelera a la ciutat és de 2.300 places i els càmpings 8.340, pel que els pisos turístics representen una gran opció per allotjar-se a Tarragona. 

Professionalització del sector del pis turístic

Russo ha explicat que hi ha un «creixement constant del nombre de lloguers turístics de curta durada» i que l'estudi també ha detectat un augment de la concentració d'habitatges turístics en un mateix gestor, fet que indicaria una «professionalització del sector».

La bona notícia que aporta l'estudi, però, és que tot i l'augment de pisos turístics a Tarragona, encara no s'ha detectat cap fenomen que apunti a la gentrificació de les zones on se n'acumulen més. Això significa que la població censada on hi ha més habitatges d'aquest tipus no ha disminuït. 

D'altra banda, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha volgut destacar que un 21% dels habitatges d'ús turístic a Tarragona són d'abans del 1900, i un 46% d'abans del 1950. Segons l'alcalde, això és una oportunitat perquè «l'habitatge d’ús turístic està tenint un efecte positiu en la rehabilitació d'edificis i per tant en la millora de l'entorn». 

Creació d'una taula de treball per vigilar l'increment de pisos turístic

Així i tot, l'alcalde tarragoní ha anunciat que es crearà una taula de treball de seguiment dels pisos turístics, especialment per controlar i monitoritzar la situació a les zones amb major concentració.

Ricomà ha assegurat que la taula serà una realitat en els pròxims mesos i integrarà departaments municipals com el d'urbanisme, habitatge, turisme i serveis jurídics i fiscals.

Una altra de les mesures que es desprenen d'aquest estudi és la posada en marxa d'un procés participatiu centrat especialment en la població local per debatre sobre una ordenança que reguli clarament els pisos turístics.