Pla general de dos socorristes fent tasques de vigilància a la platja de l’Arrabassada de Tarragona

Creu Roja preveu un estiu «mogut» d'assistències sanitàries a les platges tarragonines

El servei de vigilància i socorrisme arrenca a les platges de Tarragona amb una trentena d'efectius

 La Creu Roja de Tarragona preveu un estiu «mogut» en matèria d'assistències sanitàries arran de la flexibilització de les restriccions i el retorn cap a una certa «normalitat» després de més d'un any de pandèmia. El coordinador de l'entitat, Nacho Cancio, ha explicat que en els primers dies de servei ja han hagut de fer rescats i intervencions destacades.

«Acostumem a fer entre unes 70 i 80 actuacions d'emergències sèries per temporada i, enguany, ja en portem tres o quatre en pocs dies», ha subratllat a l'ACN. L'any passat, els socorristes van fer 625 assistències sanitàries, una xifra molt inferior respecte als anys anteriors. El servei disposa de 35 persones que treballaran cada dia a les set platges de la ciutat fins al 14 de setembre.

Per fer les tasques de seguretat i salvament, hi ha 28 socorristes, tres patrons i mariners d'embarcacions, dos tècnics d'emergències sanitàries, un teleoperador i un coordinador. A més, s'han establert sis llocs de socors, onze torres de vigilància i es disposa de tres motos aquàtiques, una embarcació semirígida, ambulància i vuit cadires amfíbies i onze crosses.

El primer cap de setmana de la temporada, marcat pel mal temps

El cel envolat i l'amenaça constant de ruixats han buidat les platges de Tarragona en el primer cap de setmana de servei de socorrisme. A la platja de l'Arrabassada eren poquíssim els banyistes que s'han atrevit a entrar l'aigua per refrescar-se. La majoria han preferit caminar per la vora del mar o bé córrer. Tot i que el temps no acompanyava, algunes famílies amb fills han aprofitat aquest diumenge al matí per jugar amb la sorra.

Tot i els pocs banyistes d'aquest diumenge, Cancio ha assegurat que les platges s'han omplert des del primer dia. «Afrontem la temporada amb moltes ganes i sembla que tornem a recuperar la tònica dels anys anteriors amb grans afluències», assenyala el coordinador de l'entitat.

A tall d'exemple, el socorrista explica que la platja de l'Arrabassada, l'única on el servei de vigilància va començar a mitjan maig, ha estat plena «de bat a bat» cada cap de setmana que ha fet bon temps.

Important afluència de banyistes durant els primers dies

Enguany, els socorristes vaticinen que s'incrementaran els rescats i les assistències respecte de l'any passat, ja que hi ha hagut molta afluència de banyistes en els primers dies de la temporada. Aquest dijous, per exemple, ja es va fer un rescat a les roques de Torredembarra,

«Tot i que es fora de la nostra zona de cobertura vam rebre una petició per part de Salvament Marítim perquè tenim una moto de rescat just a la platja del costat, i en el segon dia ja teníem una emergència de les grosses», explica Cancio.

L'any passat es van fer 625 assistències sanitàries

El servei de socorrisme de la Creu Roja va fer 625 assistències sanitàries l'any passat, en una temporada atípica per causa de la pandèmia. La xifra d'actuacions va ser molt inferior en comparació amb les 1.090 i 1.390 assistències fetes els anys 2019 i 2018, respectivament.

Segons dades de l'organització, les intervencions més habituals van ser per ferides incises o erosives, les quals representen un 38% del total. Pel que fa a les picades de meduses es van xifrar en un 21% i les contusions en un 5%.

Així mateix, es van fer 29 rescats, divuit d'ells a la Platja Llarga, i el servei d'ambulància es va activar fins a 64 vegades. Finalment, respecte a les ajudes a persones amb mobilitat reduïda i persones extraviades es van produir 350 actuacions, amb 97 préstecs de cadires amfíbies i 78 de crosses.