CUP

La CUP presenta dues línies d'actuació per acabar amb la problemàtica de l'accés a l'habitatge a Tarragona

Les cupaires proposen augmentar el parc municipal de lloguer social i apujar un 50% l'IBI dels grans tenidors d'habitatge buit, una iniciativa que el govern Ricomà assegura que es seva

El grup municipal de la CUP vol que el govern municipal posi el fill a l’agulla en la problemàtica de l’habitatge a Tarragona. Les conselleres Laia Estrada i Eva Miguel han presentat aquest dimarts les propostes de les anticapitalistes en aquesta matèria per fer front als pisos buits, frenar l'encariment dels pisos de lloguer i garantir el dret a l'habitatge.

La consellera  Eva Miguel ha criticat que «l’anterior govern municipal no va aprofitar el petit marge que atorga la llei als municipis per desplegar mesures en aquest àmbit». Així mateix, Miguel ha explicat que s’està creant una nova bombolla immobiliària i que està sorgint un nou tipus de desnonament, relatiu a aquells que no poden pagar l’augment en el preu del lloguer.

Per tal de fer front a aquesta problemàtica, des de la CUP han proposat dues línies d’actuació. La primera consistiria a augmentar el parc municipal de lloguer social, a través de l'ús del tanteig i retracte, i incrementar la partida pressupostària de lloguer social de l'Ajuntament de Tarragona del 2020.

Lluís Companys
Segons la CUP, l'augment del preu dels lloguers està provocant un nou tipus de desnonaments. | Tarragona Digital

 

Les cupaires han criticat que la ciutat de Tarragona només compti amb poc més d’un centenar de pisos de lloguer social i una vintena més de pisos d’emergència social. La portaveu, Laia Estrada, ha afirmat que «és una xifra insuficient», quan hi ha unes 10.000 famílies afectades potencialment per aquesta qüestió.

La segona línia d'actuació que proposa la CUP aniria per la via de la penalització amb mesures encaminades a mobilitzar el parc de pisos buits. Laia Estrada ha assenyalat que per una banda, redactar un reglament o ordenança que permeti verificar quin immoble té caràcter de desocupat permanentment i, una vegada identificats aquests immobles, aplicar un recàrrec del 50% de l’IBI als immobles d'ús residencial que es trobin desocupats amb caràcter permanent.

Sancions a les entitats bancàries que acumulin pisos buits

La CUP també vol que se sancioni les entitats bancàries que acumulen pisos buits. Però per poder fer-ho, han explicat, es necessari que abans l'Ajuntament impulsi polítiques de foment de la rehabilitació dels habitatges que estiguin en mal estat per ser llogats.

Així ho especifica un  informe del Secretari General de l'Ajuntament de Tarragona, fet a petició de la CUP durant l'anterior mandat. En aquest sentit, les anticapitalistes proposen que aquestes ajudes per la rehabilitació d'immobles estiguin condicionades a què aquests es destinin a lloguer social.

Totes aquestes propostes es presentaran en forma de moció al consell plenari del pròxim 18 d’octubre i també seran exposades aquest dimecres al conseller Jordi Fortuny, dins el debat sobre les esmenes a les ordenances municipals.

L'equip de govern respon a la proposta de la CUP

Per la seva banda, després de la roda de premsa de la CUP en què han presentat aquestes mesures, l’equip de govern ha anunciat que està negociant amb la resta de forces polítiques de l’Ajuntament de Tarragona una modificació de les ordenances fiscals per gravar en un 50% el rebut de l’IBI als propietaris de pisos buits.

El regidor de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny, durant la roda de premsa on ha anunciat l'increment de la plantilla de les llars d'infants.
El conseller Jordi Fortuny, en una imatge d'arxiu. | Mauri

 

Aquesta és una les propostes que el conseller de Serveis Econòmics i Centrals, Jordi Fortuny, està negociant amb totes les formacions polítiques del consistori. «No es tracta d’una mesura recaptatòria sinó una mesura per incentivar el parc d’habitatges de lloguer. L’objectiu és posar en el mercat les grans bosses d’habitatges als grans tenedors», ha remarcat Fortuny.