Pla obert del carrer Major de Tarragona amb alguns turistes

El turisme recupera posicions a Tarragona: les pernoctacions creixen un 71% el 2021

Les pernoctacions a la capital tarragonina durant el 2021 van fregar les 880.000, un 66,7% de les registrades l'any 2019

La ciutat de Tarragona va iniciar durant el 2021 la recuperació turística amb un increment del 71% de les pernoctacions a hotels i càmpings de la capital tarragonina respecte del 2020. Durant l'any passat, Tarragona va registrar 306.736 pernoctacions a hotels —un 100% més que el 2020— i 569.925 a càmpings —un 58% més que el 2020.

Així, durant el 2021, el total de pernoctacions va ser de 876.661, un increment del 70,97% respecte del 2020, quan se'n van registrar 512.756. Les xifres de 2021 suposen un 66,73% de les que es van produir durant el 2019, quan a Tarragona es van registrar 1.313.754 pernoctacions a càmpings i hotels de la ciutat.

Totes aquestes dades, obtingudes pel Tourist Data System de l'Observatori de Turisme d'Eurecat, les ha presentat aquest dimarts l'alcalde de Tarragona i president del Patronat Municipal de Turisme, Pau Ricomà.

L'oferta de llits va créixer més del 50% durant el 2021

Tot i que durant el 2021 es va mantenir l'oferta d'allotjaments del 2020, amb 22 hotels i set càmpings, l'oferta de llits disponibles es va incrementar un 50%. Pel que fa a l'ocupació d'aquestes places, durant l'any passat es va arribar al 42% als hotels, un 11% més que el 2020. Pel que fa als càmpings, l'ocupació va passar del 38,3% d'ocupació al 39,8%, un increment d'1,5 punts percentuals.

Pel que fa a la procedència dels turistes, destaca el paper molt important del turisme nacional —un 72% a hotels i un 83% en càmpings. A escala internacional, el francès va ser el principal mercat emissor de turistes allotjats en hotels, mentre que els ciutadans dels Països Baixos van apostar pels càmpings.

Pau Ricomà ha explicat que  «com va succeir el 2020, el turisme nacional ha estat cabdal per salvar la temporada turística en un escenari d'incertesa i dificultats en els moviments internacionals, el que ens reforça com a destinació d'escapada durant tot l'any».

Es treballa per atraure visitants durant tot l'any

L'alcalde de Tarragona i conseller de Turisme ha explicat durant la seva compareixença que des de Tarragona es treballa per atraure visitants durant tot l'any, amb l'objectiu de desestacionalitzar el turisme. En aquesta línia, Pau Ricomà ha remarcat la gastronomia i ha destacat l’aposta per posar en valor zones com l’Anella Verda, el litoral —amb els camins de ronda— i altres espais naturals de la ciutat.

«Volem continuar treballant en la creació de producte i en campanyes de comunicació i posicionament de la ciutat de Tarragona com una destinació que es pot visitar tot l’any, com la desenvolupada a Madrid per primer cop, per posicionar la ciutat com a destinació d’escapada cultural, gastronòmica i natural en qualsevol moment de l’any», ha explicat Ricomà.

«El clima i l’oferta ens acompanyen, però aconseguir adaptar turísticament de forma sostenible els recursos que tenim per aconseguir l’excel·lència és el gran repte dels pròxims anys a la ciutat», ha conclòs.

La inversió en el patrimoni: el Fòrum de la Colònia i el projecte Porta Tarraco

Un dels grans atractius de Tarragona és el seu conjunt arqueològic, reconegut com a Patrimoni de la Humanitat des de l'any 2000. En aquest àmbit, Pau Ricomà ha destacat les inversions que s'estan fent per a l'adequació turística dels espais patrimonials. En aquest sentit, el Fòrum de la Colònia rebrà una inversió de dos milions d'euros —d'un total de tres— a través del pla Impulsa Patrimonio del Ministeri de Cultura.

Així mateix, es continua treballant en el projecte Porta Tarraco, que esdevindrà el gran centre de recepció de visitants, amb les obres de rehabilitació de Ca l’Agapito i la Volta del Pallol. Així mateix, la guingueta del Camp de Mart patirà una important transformació, convertint-se en un punt de benvinguda al visitant amb servei de restauració i banys públics.