Imatge de la platja del Miracle de Tarragona plena de gent amb un castell de focs artificials al fons

Tarragona recupera el Concurs de Focs Artificials: les dates i totes les novetats

El certament se celebrarà del 6 al 9 de juliol després de dos anys d'absència a causa de la pandèmia

Tarragona recupera enguany el Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona, que se celebrarà del 6 al 9 de juliol. Aquesta trentena edició estava prevista per l'estiu de 2020, però la pandèmia va obligar a ajornar la cita dos anys. Com és habitual, l'esdeveniment tindrà lloc a les 22.30 hores des de la Punta del Miracle.

Aquest dijous s'ha presentat el Concurs, de la seva imatge, que ha estat obra de Gerard Ruiz, de Pyroexperience, i s'ha fet el sorteig de l'ordre d'actuació de les pirotècnies. Enguany, hi participaran una pirotècnia francesa, dues valencianes i una de Castelló. En total se n'han presentat sis, de les quals quatre han estat les escollides per la comissió tècnica.

La pirotècnia Gironina (Catalunya - València) obrirà el foc del Concurs la nit de dimecres 6 de juliol, mentre que l'endemà, dijous 7 de juliol, serà el torn de la Zarzoso (Castelló). Divendres 8 de juliol, dispararà la pirotècnia Mediterráneo (València) i, finalment, dissabte dia 9, tancarà aquesta 30a edició la pirotècnia Millet et une Étoiles (França).   

«Pirotècnies de gran nivell»

La consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha mostrat la seva satisfacció per la recuperació de l'esdeveniment, assegurant que «celebrarem la 30a edició d’aquest Concurs de Focs tan estimat a la nostra ciutat com es mereix, amb la participació de pirotècnies de gran nivell que durant quatre nits ompliran el cel de Tarragona de llum per a donar la benvinguda a aquest estiu tan desitjat». 

El jurat d’aquesta edició del Concurs de Focs estarà integrat per dotze membres de reconeguda experiència en el món del periodisme, la gestió cultural, el teixit associatiu de la ciutat així com experts pirotècnics. El veredicte del jurat es donarà a conèixer el diumenge 10 de juliol, a les 12 hores, en un acte públic a l’Ajuntament de Tarragona.

La pirotècnia guanyadora del primer premi rebrà el Trofeu Venus Ciutat de Tarragona i serà l'encarregada dels espectacles de focs artificials durant les Festes de Santa Tecla d’aquest 2022. Així mateix, també és lliurarà el premi especial Festa Major de Granollers-Trofeu Blancs i Blaus, atorgat pel consistori vallesà.

Protocol de neteja 

Els residus que generen les empreses pirotècniques és una preocupació per l'Ajuntament de Tarragona i per això en els darrers anys s'ha instat les participants a rebaixa l'ús del plàstic, donant pas a materials més biodegradables.

Així mateix, des del consistori s'ha programat un protocol de neteja diària durant els dies del certamen a la zona de llançament de la Punta del Miracle, mentre que després del Concurs es farà una neteja del fons marí a càrrec de la Societat d'Exploració Submarina de Tarragona.