La degradació del poblat dels Mongons, a debat al plenari de Tarragona

La CUP Tarragona presentarà una moció pel plenari d'aquest mes de gener instant a l'Ajuntament i a la Generalitat «a actuar per recuperar els Mongons»

Finalment l'estat de degradació que viu el poblat medieval dels Mongons, ubicat al polígon industrial de Riuclar, arriba a la primera línia del debat polític tarragoní. Aquest dijous 10 de gener, el grup municipal de la CUP Tarragona ha fet públic que, de cara al plenari d'aquest mes de gener, ha presentat una moció reclamant a l'Ajuntament de Tarragona que «recuperi el conjunt patrimonial dels Mongons».

La voluntat dels anticapitalistes és que «l'Ajuntament apropi a la ciutadania el conjunt patrimonial»  així com «instar a la Generalitat a adoptar mesures per dignificar aquest espai fins que no s'aprovi el pla integral de restauració d'aquest espai». 

Les construccions, tant ibers com medievals, que conformen el conjunt patrimonial dels Mongons, pateixen «un important dèficit de manteniment».  Els terrenys són propietat de l’Incasòl i tota la zona està catalogada per la mateixa Generalitat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

«Recuperar els Mongons per connectar els barris de Ponent amb el Francolí»

Laia Estrada, portaveu cupaire al consistori tarragoní, ha manifestat que, segons el seu parer, «recuperar i promoure els Mongons és una oportunitat no només per a donar a conèixer l'interès d'aquest racó de Tarragona, així com dignificar-lo, sinó també per  garantir la connexió, en ambdós sentits, dels barris de Ponent amb el Francolí, el parc eco històric del Pont del Diable i el conjunt de la vall del Francolí, és a dir, amb l'Anella Verda».

La CUP també ha denunciat que «el consorci que es va crear entre diferents institucions municipals i comarcals per desenvolupar el Pla Especial de Protecció de l’Anella Verda de Tarragona no s’ha arribat a desenvolupar,  el que ha exclòs totalment els barris de Ponent d’aquest espai preservat».

A l'equip de govern municipal, els anticapitalistes li han demanat, mitjançant la seva moció, que «senyalitzi i netegi els camins d’accés a la zona dels Mongons,  des del barri Parc Riuclar, del Parc Francolí i del parc eco històric del Pont del Diable; que habiliti un punt de pas entre el pont de l’autovia i el de l’autopista; que adopti mesures preventives per a la salvaguarda del conjunt patrimonial dels Mongons; i la instal·lació de panells informatius integrats en la ruta per difondre la història i el patrimoni d’aquest antic poblat».

I al govern català, la formació liderada per Laia Estrada a la plaça de la Font els ha instat «a netejar i condicionar els terrenys on es troben les restes del poblat dels Mongons, de forma urgent, així com s’acceleri el procés de redacció del pla integral de restauració de l’espai, que ha d’esdevenir l’element decisiu per al manteniment d’aquest espai i el seu patrimoni protegit».

També et pot interessar: L'Editorial | Dignificar el Pont del Diable