Imatge de l'entrada a la residència Les Alzines de Tarragona

Denuncien manca de personal i persecució sindical a la residència les Alzines de TGN

El Departament de Drets Socials obre un expedient sancionador en detectar infraccions arran d'una denúncia d'UGT

UGT ha denunciat al Departament de Drets Socials la manca de treballadors a la residència Les Alzines de Tarragona. Així mateix, el sindicat també ha presentat una denúncia davant la Inspecció de Treball per l'incompliment dels drets laborals del conveni vigent per part de l'empresa. En aquest sentit, reclamen que la Generalitat assumeixi responsabilitat, ja que el 75% dels llits de la residència són públics.

Així mateix, el sindicat també ha denunciat que l'empresa ha iniciat una persecució sindical a quatre empleades, dues d'elles delegades electes del comitè d'empresa, suspenent-les de sou i feina durant dos mesos amb l'obertura d'un expedient amb caràcter de falta molt greu. A més, també han assegurat que una altra empleada hauria deixat la feina de forma voluntària per la pressió rebuda des de la direcció.

El sindicat denuncia situacions «deplorables»

La residència Les Alzines, propietat de l'empresa Bastón de Oro, té uns 130 usuaris i una cinquantena de treballadors, segons dades d'UGT. En aquest sentit, el sindicat ha denunciat que la manca de personal ha provocat situacions «deplorables», amb torns amb sis o set persones, quan el mínim necessari és de 13.

Així mateix, UGT també ha assenyalat que en els torns de nit també hi ha hagut situacions amb pocs efectius. El sindicat també ha denunciat que els treballadors s'han hagut de moure entre les diferents plantes del centre, incomplint els protocols contra la Covid-19.

Expedient sancionador contra la residència

Arran de la denúncia d'aquesta situació al Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, l'administració va fer una inspecció a la residència i va incoar un expedient sancionador per infraccions en matèria de serveis socials. Concretament, es va detectar falta d'atenció d'higiene i atenció continuada als usuaris, així com retards en l'enllitament dels residents.

El secretari general d'UGT-Serveis Públics, Enrique Martín, ha assenyalat que «fins i tot hi havia situacions que els usuaris s'havien d'ajudar els uns als altres per poder anar al seu llit». Martín ha afirmat que des de la creació del comitè d'empresa ara fa un any, la plantilla ha patit una persecució arran de les reclamacions que s'han fet sobre el conveni.