Part de l'equip tècnic treballant en el desmuntatge de les graderies de la 'summa cavea' de l'amfiteatre de Tarragona

Desmunten totalment la 'summa cavea' de l'Amfiteatre de TGN: «Situació insalvable»

Els tècnics preveuen retirar les graderies d'aquesta zona del monument romà abans de les festes de Nadal

L'Ajuntament de Tarragona ha decidit desmuntar el conjunt de les graderies que configuren la 'summa cavea', la part més alta de l'Amfiteatre romà, reconstruïda als anys setanta del segle passat. Segons ha explicat Raquel Casals, arquitecte municipal, la rehabilitació de les graderies de fa gairebé mig segle es va fer «amb poc criteri constructiu».

En aquest sentit, Casals ha assenyalat que no es pot salvar aquesta part de l'Amfiteatre i que finalment serà desmuntada perquè, a més, «no té gens d'interès històric» i deixar-la a la intempèrie podria comportar «un problema de seguretat». Els tècnics preveuen desmuntar la totalitat d'aquestes graderies abans de les festes de Nadal i no contemplen reconstruir la zona en un futur pròxim.

Per al conjunt d'actuacions a la 'summa cavea', la Regidoria de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona ha destinat una partida pressupostària de 350.000 euros.

Una actuació d'urgència arran dels aiguats del passat mes de setembre

El passat mes de setembre, després dels aiguats de Santa Tecla, l'Ajuntament de Tarragona va decidir desmuntar d'urgència una part de les graderies de l'Amfiteatre per risc d'esfondrament. La pluja va fer més grans les esquerdes, que ja eren visibles des de feia anys en aquesta zona del monument romà, i segons els tècnics municipals, l'aigua acumulada «va enfonsar part del terreny, en menys de 24 hores».

Des de llavors, els darrers dos mesos i mig s'ha treballat per revertir una situació que finalment, ha esdevingut «insalvable». Segons l'Ajuntament de Tarragona, des de setembre, «s'ha rebaixat fins a tres metres del que era la grada reconstruïda» i que es mantenia apuntalada per una bastida des del 2018. 

El regidor de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, ha assenyalat que els tècnics podrien rebaixar el terreny fins a sis o set metres, tenint en compte «la seguretat del monument i dels visitants» perquè es tracta d'una "estructura que es va reconstruir malament" als anys setanta.

La graderia, de moment, no es reconstruirà

Ara com ara, no està prevista la reconstrucció de la zona de la 'summa cavea', la part més alta de l'Amfiteatre. En aquest sentit, l'Ajuntament de Tarragona defensa que una futura actuació en aquest espai ha d'estar «ben feta». El consistori tarragoní preveu la redacció d'un pla director de l'Amfiteatre romà durant el 2023.

Aquest document marcarà les pròximes línies d'actuació en el conjunt del monument. En aquesta línia, Pinedo assegura que també es farà un seguiment —a través d'un projecte de monitoratge— sobre quin és l'impacte que provoca el pas dels trens en l'estructura, tenint en compte la proximitat de les vies.