Alumnes de l'Institut Campclar observen l'exposició del Dia Internacional de la Dona

L'Institut Campclar treballa els rols de gènere a través d'obres d'art icòniques

El centre educatiu dels barris de Ponent celebra el Dia Internacional de la Dona amb una exposició on els protagonistes són els professors i professores

L'Institut Campclar de Tarragona manté la seva aposta per projectes d'innovació pedagògica i torna a demostrar-ho amb la celebració del Dia Internacional de la Dona. Enguany, entre les activitats programades per commemorar aquesta data al centre educatiu, hi ha l'exposició 'Enquadrades', dividida en quatre espais, en què el que més crida l'atenció són una desena d'obres icòniques de la història de l'art, amb els professors i professores com a protagonistes, que han servit per treballar els rols de gènere a l'aula.

Rafa Pérez és valencià de naixement, però tarragoní d'adopció. És professor de llengües clàssiques i ha estat el que ha engrescat una quarantena de docents del centre per convertir-se en protagonistes de la història de l'art. Parlem amb ell mentre prepara el muntatge de part de l'exposició i ens explica que «des del departament de Ciències Socials ja fa uns anys que tenim especial sensibilitat pels temes de gènere. Altres anys havíem treballat els micromasclismes o les dones referents». La seva aposta per enguany ha estat «conjugar la història de l'art amb la discriminació de la dona i el tracte que ha rebut en aquest àmbit».

Alumnes de l'Institut Campclar entren a les instal·lacions del centre
L'Institut Campclar està situat al capdamunt de la Rambla de Ponent. | Àngel Ullate

Una vegada va tenir la idea, la va comentar amb els companys i companyes, que «van mostrar molta receptivitat», ens diu. Tot i que aquest divendres els professors del centre i els alumnes que no van fer vaga ja van poder veure l'exposició al vestíbul de la primera planta, no serà fins aquest dilluns al migdia quan es faci l'acte d'inauguració oficial.

Obres d'art amb els rols de gènere canviats

L'elecció de la desena obres no és casual. 'La Gioconda', 'El Naixement de Venus', 'El Discòbol', 'El Pensador', 'La Venus de Milo', la 'Noia a la finestra', 'Esmorzar dalt d'un gratacel', la 'Creació d'Adam', 'Classe d'anatomia', 'El cavaller de la mà al pit' i 'El Sant Sopar'. Totes elles obres icòniques, conegudes i reconeixibles pels alumnes. El que crida l'atenció d'aquell que les veu són els i les protagonistes, professors i professores del centre, i el canvi dels rols de gènere, convertint, per exemple, 'La Gioconda' en un home, 'El Pensador' en una dona o els onze homes que esmorzaven sobre una biga d'un gratacel de Nova York en onze dones.

Imatge d'algunes de les fotografies que es poden veure en l'exposició 'Enquadrades 2020' a l'Institut Campclar de Tarragiba
La inauguració de l'exposició es farà aquest dilluns al migdia al vestíbul de la primera planta de l'Institut Campclar. | Àngel Ullate

Rafa Pérez ens explica que «el fet que els protagonistes siguin els i les docents de l'institut crida l'atenció». Aquest és l'esquer per captar els alumnes, perquè després hi ha hagut un treball pedagògic darrere que s'ha fet a classe, que va més enllà dels rols de gènere i la història de l'art, ja que a través de les obres s'han tocat temes com la medicina i la filosofia, entre altres. Cada fotografia està acompanyada del seu original per poder fer la comparació i d'un text explicatiu que acaba amb una pregunta. A partir d'aquí, s'han generat debats a les aules, que queden recollits en textos escrits pels alumnes sobre les seves sensacions vers el que han vist i que també formen part de l'exposició.

El professor tarragoní afegeix que «volem que els nois i les noies reflexionin sobre el paper que han jugat homes i dones en la història de l'art, que es plantegin coses i que pensin com han estat les coses i com haurien de ser en diferents àmbits». Tot i que la valoració final no es farà fins d'aquí a unes setmanes, Rafa Pérez es mostra «content per la resposta que han tingut els nois i les noies» i creu que «el treball realitzat ha estat profitós».

Els alumnes també són protagonistes

Els altres tres espais de l'exposició de l'Institut Campclar tenen com a protagonistes els i les alumnes del centre. El segon àmbit de la mostra vol representar la irrealitat d'algunes postures i imatges que transmet la publicitat. Així, en una de les parets del vestíbul de la segona planta es poden veure desenes de fotografies de models professionals, contraposades a fotografies d'estudiants de l'institut, de tercer i quart d'ESO, imitant la mateixa posició. El tercer bloc de l'exposició està lligat a les fotografies de les obres d'art i recull, en format gran, els pensaments i reflexions dels i les alumnes sobre el treball fet a l'aula.

Dues persones observen les fotografies d'una exposició a l'Institut Campclar
Els alumnes de l'Institut Campclar també són protagonistes de l'exposició del Dia Internacional de la Dona. | Àngel Ullate

Un quart espai de la mostra presenta imatges de quadres clàssics o de contes, en què s'ha substituït la figura de la dona per imatges de dones actuals en la mateixa posició. Aquesta composició, a càrrec d'alumnes de primer i segon d'ESO, es fa dins d'una caixa que cap en una mà. La professora de Visual i Plàstica, Elena Cartañà, explica que «ho fem dins d'una capsa perquè és una mirada amagada i també perquè, més o menys, tenen forma de telèfon mòbil, que remet els alumnes al lloc on ells troben les imatges».

Elena Cartañà assenyala que «treballar el tema del gènere d'aquesta manera és més fàcil, perquè es fa amb imatges properes, que els alumnes veuen a tot arreu: publicitat, cinema, còmics». Les caixes de la mostra posa punt final al treball realitzat a l'aula, on els alumnes han treballat el projecte a través de qüestionaris, han visualitzat vídeos sobre el tema i, a partir d'aquí, s'ha creat el debat i s'ha treballat l'estereotip.

Pla general de dos dels àmbits de l'exposició 'Enquadrades' a l'Institut Campclar
L'Institut Campclar segueix apostant per la innovació pedagògica en les seves activitats. | Àngel Ullate

Aquesta exposició es podrà veure durant 15 dies a l'Institut Campclar, passant posteriorment a exposar-se a la seu de l'Institut Municipal d'Educació de Tarragona (IMET) i al Pati Jaume I del Palau Municipal de l'Ajuntament de Tarragona, a la plaça de la Font.