Uns clients, a la llibreria La Capona de Tarragona

Arriba el 'No Sant Jordi' o el «Dia del Llibre a la fresca»

Tarragona tancarà una coca de la Rambla per acollir els actes de la jornada | Reus no treurà les parades al carrer

Aquest  dijous, 23 de juliol, si el coronavirus ho permet, hauria d'arribar el 'Dia del Llibre i la Rosa', el  substitut de la Diada de Sant Jordi que el Gremi de Llibreters de Catalunya s'ha empescat per poder alleugerir les pèrdues provocades per la suspensió de la festa de Sant Jordi.

Tot i les restriccions imposades per l'estat d'alarma, el sector del llibre, mitjançant alternatives com 'llibreries obertes', va aconseguir esquivar part del desastre econòmic que es preveia en les setmanes anteriors. Com viuran aquest 'No Sant Jordi' les llibreries de les nostres comarques?

 

Tres llibreries a la coca del Banc d'Espanya

Tarragona capital té previst concentrar el gruix dels actes  a una de les coques  de la Rambla Nova, davant del Banc d'Espanya. La Capona i Adserà han estat informats que el consistori «tancarà el tram i, per poder accedir, t'hauràs de  rentar les mans amb gel».

En aquest «Dia del Llibre a la fresca», segons la definició de la jornada de Ricard Espinosa, un dels responsables de la llibreria La Capona, només hi haurà tres parades al carrer, les tres de les llibreries ja esmentades, més «l'Abacus», i una parada per a signatures de llibres. Per evitar la gran acumulació de gent que causen les signatures d'autors, tant La Capona com l'Adserà, han intentat, a empentes i rodolons, portar a terme la signatura de llibres per part dels autors, als seus locals i durant la setmana passada.

Segons Gertri Adserà, qui porta conjuntament amb el seu germà Manel la històrica llibreria de la Rambla Nova, «des del consistori ens han avançat què hi haurà un escenari  a la Rambla, on es faran diferents actes culturals, com ara lectura de poesia». Les llibreries estaran obertes des de les 10 del matí i fins a les 12 de la nit.

Clients a la llibreria Adserà de la Rambla Nova
Les llibreries podran estar obertes fins a mitja nit d'aquest dijous, 23 de juliol | Àngel Ullate

Ricard Espinosa, de La Capona, assegura que «el 23 de juliol per nosaltres serà el dia del llibre a la fresca. Estem fent el que podem però serà un simulacre». Espinosa confirma que aniran a la Rambla però afegeix una coda que els amants dels llibres esperen que no sigui premonitòria: «si no s'espatlla tot plegat».

Reus no traurà les parades al carrer

El Procicat, l'ens del govern català que coordina les mesures per fer front a l'avenç de la pandèmia, ha establert un protocol que trasllada als consistoris la selecció d'ubicacions òptimes als espais públics per evitar aglomeracions i respectar l'aforament.

En aquest context, i després d'una reunió entre la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de  Reus i llibreries i floristeries, la setmana passada, la comissió de Sant Jordi va informar queno es farà la diada  i no es col·locaran parades a la plaça del Mercadal. La decisió es va prendre pràcticament per unanimitat i va comptar amb el suport de les entitats culturals de la ciutat. Una coneguda llibreria de la capital del Baix Camp, Galatea Llibres, explica que «nosaltres no farem res. Volem evitar les aglomeracions de gent».

A  Valls, on Adserà també té local, les llibreries faran un horari especial d'obertura en les seves parades al carrer, de les 10 del matí fins a mitjanit, tot i que algunes, com Adserà mateix, tancaran una mica més aviat. El consistori ha impulsat un 'No Sant Jordi' descentralitzat, és a dir, amb venda a l'interior dels mateixos establiments o bé en parades situades a la via pública i davant dels mateixos comerços, per mantenir el distanciament entre parades i clients. Les mesures de protecció que s'establiran, les han treballat conjuntantment la regidoria de Cultura i Salut.

A la capital de l'Alt Camp, la Cobla Vents de Riella, el grup musical Fenya Rai i la mitja Cobla la Titaranya amenitzaran musicalment el Dia del Llibre i de la Rosa.