La Colla Jove de Tarragona

L'actuació castellera de Santa Tecla, pendent del vistiplau del Procicat

Si la Generalitat autoritza el protocol que s'ha treballat, cada colla farà un pilar i un castell a plaça

L'Ajuntament de Tarragona i les quatre colles castelleres de la ciutat treballen en un protocol per tirar endavant la diada castellera de Santa Tecla, pendents del vistiplau del Procicat. Segons ha anunciat aquest dissabte el consistori, es vol celebrar una acció castellera durant el dia de la patrona de la ciutat, seguint un protocol elaborat amb la Xarxa Sanitària Santa Tecla.

Aquesta actuació seria un pas més en la reactivació del món casteller de manera segura. En aquest sentit, la consellera de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha assenyalat que «a falta de la resposta definitiva per part de la Generalitat, com a ciutat i en bé de tot el món casteller, ens activem no només per encarar l'acció específica del pròxim 23 de setembre».

Solé ha afegit que l'objectiu també és «oferir un protocol útil per utilitzar a partir d'ara en qualsevol actuació castellera del país».

L'estrena del protocol, el 23 de setembre (si el Procicat ho autoritza)

El protocol casteller que s'ha preparat s'activaria per primera vegada el dia de Santa Tecla i contempla dos vessants. Per una banda, el vessant més tècnic detalla aspectes com l'entrada a plaça, els desplaçaments dels castellers, els assajos i les construccions a realitzar —que en el cas del dia de Santa Tecla, seran un pilar i un castell marcant com a construcció màxima 3de7.

Pel que fa al vessant científic, en el cas de l'acció castellera del pròxim dia de Santa Tecla, cada colla reunirà entre 120 i 140 castellers que hauran de tenir la pauta completa de vacunació contra la Covid-19 i que realitzaran dos únics assajos els dies 17 i 21 de setembre.  

Així mateix, un equip de la Xarxa Sanitària Santa Tecla farà un seguiment exhaustiu de les dades dels castellers participants en l'acció. En aquest sentit, cada casteller es farà quatre tests d'antígens: un abans de cada assaig, un altre el mateix dia 23 abans de l'actuació, i un darrer 15 dies després.