Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Una diagnosi «acurada» determinarà els problemes estructurals de l'Amfiteatre de Tarragona

La part del monument reconstruida entre els seixanta i els setanta és la que pateix problemes a la fonamentació, per això s'hi estan fent cates i sondejos

Operaris fan cates i sondejos a l'Amfiteatre de Tarragona per trobar els problemes estructurals.
Operaris fan cates i sondejos a l'Amfiteatre de Tarragona per trobar els problemes estructurals. | TarragonaDigital

 

Una diagnosi «acurada» permetrà descobrir quins són els problemes estructurals de l'Amfiteatre de Tarragona i què cal fer per solucionar-los. En aquests moments s'estan fent cates i sondejos a la  part del monument reconstruïda entre els anys seixanta i setanta, «l'única que té problemes de fonamentació», segons explicava l'arquitecta municipal, Pilar Bravo.  «L'estructura de l'època romana no té cap problema», recalcava. S'han instal·lat vibròmetres, s'han fet estudis de tomografia i georadar i en els pròxims dies començaran els geotècnics. El mes de gener, les preguntes sobre què cal fer a l'Amfiteatre se solucionaran. 

«Hem de reflexionar. Estem tenint problemes amb una reconstrucció feta als anys setanta. En canvi, allò que es va construir fa 2.000 anys segueix dempeus i sense incidències. Potser encara hem d'aprendre dels romans». Eren les paraules de la regidora de Patrimoni Històric de l'Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, sobre l'anàlisi «acurat» que s'està fent de l'Amfiteatre romà. «És important que hi posem solució», afegia. 

Cates, sondejos i estudis per trobar els problemes de fonamentació de l'Amfiteatre de Tarragona

Diversos tècnics i arqueòlegs estan fent cates i sondejos a l'Amfiteatre de Tarragona per conèixer, amb detall, quins són els problemes de fonamentació que pateix la part reconstruïda als setanta.  «Han sortit esquerdes importants i obertures al paviment, però volem saber de manera acurada i rigorosa què està passant», expressava l'arqueòloga municipal, Pilar Bravo. 

La part reconstruïda es troba, mirant al mar, entre la volta de l'esquerra, on es trobava la tribuna de les autoritats, i l'entrada de la dreta.  En aquest punt s'hi han instal·lat  vibròmetres per «documentar possibles desviacions i moviments», que recolliran dades durant un any. També s'hi han fet estudis de tomografia, georadar i, pròximament, començarà l'estudi geotècnic. 

Els resultats de la diagnosi de l'Amfiteatre es coneixeran el mes de gener

Els estudis realitzats pels arqueòlegs i els tècnics veuran la llum el mes de gener. S'estan acabant de recopilar les dades i encara esperen els resultats de l'estudi geotècnic, que seran «imminents», segons Bravo. A més, també  s'està fent un recull de la documentació sobre la restauració feta fa cinquanta anys en arxius de València i Lleida

Així doncs, serà el 2019 quan «l'Ajuntament coneixerà què cal fer a l'Amfiteatre romà perquè es pugui arreglar aquest problema, que és molt greu», deia Begoña Floria. La mateixa recalcava la importància de «donar confortabilitat al monument sense afectar a la imatge global», perquè «sempre hem dit que hi volem fer més actes culturals». El cost de la diagnosi oscil·larà entre els 50.000 i els 60.000 euros.