Imatge dels terrenys municipals, al carrer Mercè Rodoreda de la vall de l'Arrabassada, on ha d'anar la nova residència

L'aprovació d'una nova residència d'avis obre una nova crisi a En Comú Podem Tarragona

El govern assegura que «no ens podíem permetre el luxe de dir que no» | El PSC considera que genera «desconfiança» | La CUP demana que «ho expliquin o pleguin»

Un dia dolent a En Comú Podem Tarragona. A la notícia que Podem havia expulsat al regidor Hermán Pinedo de les seves files, s'hi afegeix que un projecte de caràcter social, com la  construcció d'una  nova residència per a gent gran a la vall de l'Arrabassada, de Tarragona, comença a agafar forma de polèmica política. El projecte es va aprovar, per silenci administratiu, a finals del passat mes de setembre. 

El col·lectiu de pensionistes  de Tarragona va ser el primer a obrir foc, aquesta mateixa setmana, amb un comunicat on demanaven la dimissió  de Pinedo, i la seva companya de files, dels Comuns, Carla Aguilar, per haver donat llum verda a un  projecte  impulsat per una empresa, DOMUS VI, de titularitat francesa, que «forma part del mapa de la mort a Espanya durant la pandèmia de la COVID-19». Aquest dijous, 8 d'octubre, el debat ha saltat al terreny polític amb una roda de premsa contundent del grup municipal de la CUP; una nota de premsa dura del grup municipal del PSC i la defensa del projecte per part del portaveu del govern municipal tarragoní, Xavi Puig. 

«El nostre model de residències són les públiques»

El portaveu del govern  de Tarragona, Xavi Puig, ha confirmat aquest dijous que el projecte de construcció d’una residència privada a la vall de l’Arrabassada «tira endavant» definitivament. Puig ha matisat que  «tira endavant d’una manera pragmàtica» en mans privades per amortir la manca d’oferta a la ciutat, si bé ha recordat que «el nostre model  de residències són les públiques».

«En aquest cas, però, no ens podíem permetre el luxe de dir que no» al projecte privat, ha valorat el portaveu de l’executiu, perquè «ens ajudarà a satisfer una petita part de la gran demanda  que hi ha a Tarragona» del servei  de residències per a la gent gran. 

Inicialment, el consistori havia aturat la nova residència «perquè teníem  dubtes sobre l’empresa» concessionària, si bé finalment els han acabat desbloquejant. «Ara estem més tranquils, perquè els nostres serveis jurídics ens han assegurat que tindríem les mans lliures per  rescindir  el  contracte» en cas que els dubtes sobre presumptes males praxis s’acabin enfosquint. La residència privada a l’Arrabassada, doncs, comença —ara sí— a caminar. Aquests «dubtes» als que ha fet referència Puig, la portaveu del PSC al consistori de Tarragona, Sandra Ramos, els ha anomenat «improvisació». 

Per Ramos, la «improvisació» del govern municipal es troba en l'origen de la «desconfiança» que genera i un exemple d'aquesta «desconfiança» és «haver  aprovat  per silenci administrariu un projecte tan important com la residència de gent gran a la vall de l'Arrabassada». 

«Explicar o plegar»

Pel que fa a la CUP, la  formació anticapitalista  ha emplaçat als regidors d’ECP, Carla Aguilar i Hermán Pinedo, a donar explicacions de les accions concretes que han dut a terme per aturar aquest projecte des que, al ple del juliol passat, el conseller Pinedo sol·licités la retirada de l’aprovació del Pla Especial «per a un millor estudi» i tenir en compte «la situació generada a les residències de la gent gran durant la  crisi sanitària de la COVID-19».

La portaveu cupaire tarragonina, Laia Estrada, ha posat l'accent en la presumpta hipocresia d'En Comú Podem perquè al Parlament demanaven «capgirar l’actual  model mercantilitzat de l’atenció a les persones que ha demostrat ser nínxol de negoci ineficaç i esgotat», a Tarragona apostaven per la construcció d’una residència privada a mans d’una multinacional investigada arran la seva gestió de la COVID-19.

Fent incís en aquesta presumpta contradicció, Estrada ha exigit als dos consellers que «donin les explicacions pertinents o pleguin. Si s'han saltat els seus pripis principis ideològics, haurà de ser la seva militància qui en demani comptes, si així ho considera;però si es tracta d’una negligència perquè no eren conscients del que aprovaven, som davant d’una irresponsabilitat  que mereix la seva dimissió».