El lliurament va ser un punt de trobada dels vitivinicultors de la DO Tarragona

La DO Tarragona es vesteix de gala

La Denominació d'Origen tarragonina lliura els guardons del XXVè Concurs de Vins

Els pròxims caps de setmana Reus i Tarragona viuran les respectives fires del vi, amb la novetat, enguany, que la tarragonina tindrà com a escenari la plaça Corsini, ara que sembla que el Mercat ja ha arrencat i es pot convertir en la referència gastronòmica de la ciutat. Els dies de vi i de roses a la regió es van complementar ahir amb el lliurament dels premis als millors vins de la DO Tarragona, que va tenir lloc al Teatret del Serrallo, aquesta curiosa tribuna sobre del Port de Tarragona habilitada al pis superior de l'edifici del Pòsit.

El Port de Tarragona va ser l'escenari del lliurament de premis
El Port de Tarragona va ser l'escenari del lliurament de premis | MqB

La Denominació d'Origen Tarragona és una mica el parent pobre dels vins tarragonins, que viatgen sota l'ensenya del Priorat i que tenen tres denominacions —Terra Alta, Conca de Barberà, Montsant— més que, si bé no tenen la potència i el prestigi d'aquesta, cada cop estan més ben posicionades. Entremig, sovint oblidada, queda la DO Tarragona que acull vins del Camp de Tarragona estricte (Alt, Baix i Tarragonès) i de la Ribera d'Ebre, una zona vinícola poc coneguda que a poc a poc desperta i embotella vins que tradicionalment havien quedat per al consum propi o la venda a l'engròs, amb una aposta decidida per la qualitat.

El que no es pot negar és que el vi tarragoní és un factor clau en l'economia i en la salut territorial de la regió. En molts casos una riquesa que manté sola a ratlla el perill de despoblament de la Tarragona interior. Conscients d'aquesta importància, la D.O. intenta donar prestigi i mantenir el sector vibrant i modern. D'aquí el canvi en la presidència recent, que ha recaigut en Vicenç Ferré, un jove enòleg de 35 anys o la persistència de la celebració del Concurs de Vins. Ja se n'han fet 25 edicions, i ahir al Serrallo es van reunir els elaboradors que s'hi han presentat per rebre unes pintoresques àmfores romanes, fetes pel terrissaire de Miravet Josep Papasseit, que distingeixen els vencedors en cadascuna de les nou categories.

El Teatret del Serrallo, a punt pel lliurament dels premis del Concurs de Vins.
El Teatret del Serrallo, a punt pel lliurament dels premis del Concurs de Vins. | MqB

 

Onze cellers de la D.O. van ser guardonats, per mitjà d'un tast a cegues dirigit per l'enòloga de la URV Montse Nadal. El guanyador del vespre va resultar el celler centenari de Reus De Muller, amb tres primers premis i dos segons. Els vins vencedors es van poder tastar i cadascun dels premiats va tenir l'ocasió de dir alguna cosa de les seves elaboracions. La relació dels guardonats és la següent:

En la categoria de vins escumosos de la DO Tarragona, el primer premi ha estat per Reina Violant de De Muller (Reus) i el segon per Helga de Biopaumerà, un vi ecològic de Rasquera (Ribera d’Ebre). Pel que fa als blancs aromàtics, el primer premi ha estat per El Terrat de Mas Vicenç de Cabra del Camp i el segon per l’Adernats Seducció, de la Vinícola de Nulles, tots dos de l’Alt Camp.

Tots els vins de la DO Tarragona guardonats.
Tots els vins de la DO Tarragona guardonats. | Txema Morera

 

En la categoria de blanc fusta, el primer premi ha estat per un dels cellers joves, Estol Verd de Rodonyà amb el vi ecològic Ros i el segon premi pel Chardonnnay de De Muller, un altre dels vins clàssics d’aquest concurs. En la categoria de Blancs secs, el primer premi ha estat per l’Ipsis Chardonnay de Padró i Família de Bràfim i el segon premi per Camí de Sirga, del Celler Pedrola de Miravet.

Els representants dels cellers premiats al Concurs de Vins
Els representants dels cellers premiats al Concurs de Vins | Txema Morera

 

Els dos premis de la categoria de vins rosats s’han quedat a l’Alt Camp amb un primer premi per l’Agrícola de Bràfim pel Trempera Rosat i un segon premi per Vins i Caves Vives Ambròs per Aïda Rosat. En la categoria de Negres Joves, Padró i Família amb l’Ipsis Ull de llebre s’ha endut la màxima puntuació, seguit del Camí de Sirga del Celler Pedrola de Miravet. Pel que fa als vins negres criats en fusta, de nou domini pels cellers de l’Alt Camp amb un primer premi pel vi 125 de Celler Sanromà de Vila-rodona i un segon premi per  Bella Negre Roure de Celler Mas Bella de Masmolets.

El lliurament va ser un punt de trobada dels vitivinicultors de la DO Tarragona
El lliurament va ser un punt de trobada dels vitivinicultors de la DO Tarragona | Txema Morera

 

En la categoria de Negre Crança, el vi Arlequí de Mas Vicenç s’ha emportat el primer premi seguit del Solimar Negre de De Muller de Reus. Precisament la història bodega reusenca s’ha endut el primer premi en la categoria de vins de licors secs per l’Aureo Seco Muy Viejo Solera 1954 i un segon premi pel Ranci del Celler Cooperatiu de Vila-rodona. Per últim, en la categoria de Vi de licor dolç, el primer premi ha estat per la Mistela del Celler Cooperatiu de Vila-rodona seguit per l’Aureo Dulce Solera 1954 de De Muller.