Diada castellera de Santa Úrsula 2019 a Valls

El documental casteller sobre el 'Concurs del Segle' es presentarà el pròxim 21 de setembre al Camp de Mart

El documental relata, amb imatges de l'època, com va ser el concurs que va marcar l'inici de l'era moderna dels castells

La Biennal  del Concurs de Castells i l'Ajuntament de Tarragona presentaran, el pròxim 21 de setembre a dos quarts de nou del vespre, el documental  Concurs 1970. El desafiament Nens-Vella, en el marc de les festes de Santa Tecla. Es tracta d'una producció associada amb Limonium SL i dirigida per la tarragonina  Maria Roig Alsina.

La peça documental serà presentada al Camp de Mart pel periodista Albert Mercadé i, segons s'ha explicat des del consistori «vol ser un  punt de trobada  de colles i castellers en un any en què no és possible  compartir temps a les places».

50 anys de concurs ininterromput

La presentació del  documental s'ha fet coincidir amb el 50è aniversari del Concurs de Castells de 1970 que va representar la represa, ininterrompuda des de llavors, del concurs de castells més important, amb periodicitat biennal. Per aquest motiu, des de l’organització s’han convidat representants de totes les colles castelleres del país.

A banda dels protagonistes del món casteller, el públic que hi vulgui assistir ja pot adquirir les entrades  des d'avui, 10 de setembre. Les entrades seran  gratuïtes  i es podran adquirir fins a completar l'aforament del  Teatre Auditori  del Camp de Mart, a través de la pàgina web de l'Ajuntament de Tarragona.

L'inici de l'era moderna dels castells

El Concurs de 1970  se'l coneix com el 'Concurs del Segle', ja molts l'han qualificat de l'inici de l'era moderna dels  castells. El documental, que té una durada d'uns 55 minuts, se centra en la disputa de les dues colles més punteres de l'època, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els  Nens del Vendrell.

A banda de ser les dues  millors colles castelleres, feia anys que no es trobaven a plaça, fet que encara va fer més èpic el concurs, gràcies a l’aposta del Patronat Municipal de Castells  per fer-lo possible.

La realització del documental ha estat possible gràcies a la seva directora, Maria Roig, que ha format equip amb Biel Capdevila, director de fotografia i muntatge; i Jordi Crespo i Guillermo Soler (idea original i producció de continguts).

Imatges i arxiu original de l'èpòca

De la feina feta, Roig ha destacat que «ha estat una oportunitat única  per descobrir material d’arxiu inèdit i preservar-lo, així com per donar veu als  testimonis  d’aquell moment. Comptar amb les seves entrevistes és poder escoltar la història en primera persona».

I és que el documental compta amb imatges i material de l'època, algunes d'elles  inèdites fins ara, que relaten la història del Concurs de 1970, gràcies al relat de  testimonis que van ser-hi presents aquell dia, com Francesc Piñas i Joan Romero 'Juanatxo' (Colla Vella dels Xiquets de Valls); o Valentí Ferré i Francesc Pinto 'Pisco' (Nens del Vendrell).