Dresden, el precedent alemany que va perdre el reconeixement de Patrimoni de la Humanitat

L'any vinent Tarragona compleix el 20è aniversari del reconeixement de la Unesco | Els experts coincideixen que és difícil perdre aquesta distinció

El tancament per risc d'esfondrament de l'Amfiteatre de Tarragona fa tot just una setmana torna a posar sobre la taula el risc que la ciutat perdi el reconeixement de Patrimoni de la Humanitat que atorga la Unesco. Els experts, com ara el president de la Reial Societat Arqueològica de Tarragona, Joan-Vianney Maria Arbeloa, consideren que és «difícil» perdre el títol però el fet cert és que hi ha antecedents de ciutats que ja no són Patrimoni de la Humanitat. 

La llista de ciutats que han patit aquest dur càstig és curta però existeix: Dresden, a Alemanya, i Omàn, a Jordània. L'any 2009, Dresden perdia aquest prestigiós reconeixement per, segons van informar les agències de notícies aleshores, «ignorar les objeccions contra la construcció d'un pont de quatre carrils sobre el riu».

Aquest pont causava un «dany irreversible a les vistes» i és que Dresden va ser reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat cinc anys abans, l'any 2004, «pel seu paisatge cultural  dels segles XVIII i XIX, que s'estén en una distància de 18 quilòmetres a la vera del riu Elba». Així mateix, també es va tenir en compte el centre de la ciutat amb «els seus palaus barrocs i jardins».

Les advertències d'Icomos

Icomos, entitat vinculada amb la Unesco encarregada d'auditar l'estat del patrimoni, ja va advertir el passat mes de juliol de la necessitat d'actuar a l'Amfiteatre. Jordi Tresserras, vicepresident d'Icomos, ho tenia molt clar: «o s'actua o la part restaurada de l'Amfiteatre caurà a terra». El consistori es va comprometre amb Icomos a reparar l'Amfiteatre, el Circ, el Teatre i la Necròpolis. 

Treserras va acabar emetent un informe que va suposar un important toc d'atenció a la ciutat per l'estat del seu patrimoni. L'actual conseller responsable d'aquesta àrea, Hermán Pinedo (En Comú Podem), assegurava, en una entrevista a aquest mitjà, que «el toc d'atenció d'Icomos es podria haver evitat amb un any de feina». 

Mentre la Fiscalia decideix si la situació actual de l'Amfiteatre comporta algun tipus de responsabilitat dels actuals responsables polítics, i part dels anteriors, Tarragona es prepara per al 20è aniversari del reconeixement de ciutat Patrimoni de la Humanitat amb molta feina per fer amb el seu llegat històric i monumental.