Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'edifici del Banc d'Espanya de Tarragona es transformarà en el «Rambla Science»

Obrirà el setembre de 2021, costarà 4 MEUR, serà un espai de co-creació i divulgació de la ciència i l'alcalde Ballesteros assegura que «tenim els diners per fer-lo arribi una subvenció europea o no»

L'antic edifici del Banc d'Espanya de Tarragona es convertirà en el «Rambla Science».
L'antic edifici del Banc d'Espanya de Tarragona es convertirà en el «Rambla Science». | Ángel Ullate

 

L'antic edifici del Banc d'Espanya de Tarragona, ubicat a la Rambla Nova, es transformarà en el «Rambla Science». Serà un espai de co-creació i divulgació de la ciència que tindrà com a protagonistes l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV). El projecte està liderat per l'Ajuntament de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili des de la seva Càtedra UNESCO d'Habitatge. La rehabilitació de l'edifici costarà 3.956.434 euros, una quantitat que s'espera cofinançar amb els fons europeus FEDER. Tot i això, l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros ha recalcat que, «si no arriba la subvenció, tenim recursos propis per tirar-ho endavant». L'obertura es preveu el setembre de 2021. 

L'edifici on antigament es trobava el Banc d'Espanya va passar a mans de l'Ajuntament l'any 2010, després de la cessió de l'Estat. Està en desús des de fa quinze anys i ara es vol convertir en un espai dedicat a la transmissió de coneixement. La iniciativa aglutina les quatre hèlixs: la ciutadania, que rebrà coneixement i participarà en la recerca; les administracions, que encapçalaran el projecte; la  universitat i els centres de recerca, encarregats de generar contingut; i, per últim, l'empresa, encarregada de transformar les idees i la recerca en oportunitats reals. 

El Banc d'Espanya, un nou espai per la ciència i la recerca al centre de la ciutat

El majestuós edifici de l'antic Banc d'Espanya, ubicat al bell mig de la Rambla Nova de la ciutat, es transformarà en el «Rambla Science». Es tracta d'un nom encara provisional, però que agrada als principals protagonistes del projecte: Ajuntament, URV, ICIQ, IPHES, ICAC i IISPV. L'objectiu de l'espai serà la divulgació de la ciència i la transferència de coneixement a través de la creativitat i el descobriment. És a dir, que els instituts de recerca de referència nascuts al territori s'obriran a la ciutadania per explicar què fan, perquè i quin sentit té a la societat la seva recerca. 

El «Rambla Science» serà un espai de co-creació que girarà al voltant de quatre eixos: la participació ciutadana en projectes interdisciplinars dels instituts que ja estan en marxa; la creació de nous projectes des de la ciutadania, és a dir, la pràctica de la recerca des de baix; la divulgació de la ciència; la transferència de coneixements, fet que comportarà un impacte social instantani; i, per últim, la generació de nova informació a través de la creativitat i el descobriment

«No serà un museu, sinó una revista d'actualitat. Hem de fer coses que no es trobin a Google». Així definia els objectius del projecte el director de la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV, Sergio Nasarre, qui ha treballat amb l'administració per tirar endavant i donar forma a la rehabilitació del Banc d'Espanya. 

El nou «Rambla Science» aprofitarà la fisonomia de l'antic edifici del Banc d'Espanya.
El nou «Rambla Science» aprofitarà la fisonomia de l'antic edifici del Banc d'Espanya. | TarragonaDigital

 

Fer realitat el «Rambla Science» costarà 4 MEUR

Fer realitat el projecte «Rambla Science» costarà 3.956.434 euros. L'Ajuntament de Tarragona ha presentat el projecte al  Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), tal com va avançar TarragonaDigital, i ara espera la resolució per aconseguir la meitat del cost total. Tot i això, Ballesteros ha estat molt clar: «Tenim capacitat econòmica per pagar la totalitat del projecte si no arriba l'ajuda europea». 

Als pressupostos que s'aprovaran aquest divendres al plenari de l'Ajuntament, ja hi ha una partida de mig milió d'euros per «començar els treballs durant l'any 2019», explicava Ballesteros. A més, el consistori preveu destinar una despesa de 2 milions més pels pròxims quatre anys. Si la subvenció no arriba, caldrà gastar 1,5 milions més abans de l'any 2021, quan es preveu obrir l'edifici rehabilitat.

La rehabilitació de l'edifici serà total. El soterrani es convertirà en la Galeria de la Ciència, on s'hi faran exposicions temporals. A la planta baixa hi haurà l'exposició permanent «Els reptes de la ciència» —que repassarà tot el que han generat els instituts de recerca del territori—, un espai networking, una cafeteria i una botiga tematitzada. La primera planta comptarà amb un auditori polivalent amb capacitat per a 140 persones i «Descobreix», un espai per fomentar el coneixement i l'educació científiques de manera lúdica. La segona planta tindrà l'espai «Experimenta», amb activitats dirigides de tallers. Per últim, a la terrassa superior hi haurà un restaurant. 

Ballesteros: «El Rambla Science no és un acte electoralista»

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha assegurat que la presentació del projecte «Rambla Science» pocs mesos abans de les eleccions municipals és «pura coincidència». «El projecte ha madurat a poc a poc i s'ha presentat quan s'ha acabat. Sempre vam dir que no presentaríem alguna cosa que no fos real, però això ho és, per això hem tardat uns mesos», ha dit l'alcalde. 

La resolució de la subvenció europea arribarà poc abans dels comicis de 2019. Sobre el quòrum entre els grups municipals per apostar per aquest projecte, que es podria veure afectat per un possible canvi de govern, Ballesteros expressava que «tothom ho veu amb bons ulls, ningú s'ha posicionat en contra». 

El «Rambla Science» es podria inaugurar la Santa Tecla de l'any 2021, quan es compliran 700 anys de l'entrada del braç a la ciutat.