Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general dels membres de Protecció Civil en la jornada feta a Tarragona per dialogar amb les entitats veïnals sobre el risc químic

Les entitats veïnals de TGN exigeixen de nou avisos massius per SMS en cas d'emergència

Ho han fet en el marc d'una trobada que Protecció Civil ha organitzat a Torreforta amb el teixit associatiu tarragoní

Protecció Civil s’ha reunit aquest dissabte amb el teixit associatiu de Tarragona al Centre Cívic de Torreforta per presentar la feina feta en els últims mesos per l’equip de CareNet de la Universitat Oberta de Catalunya. En la jornada, s’han recollit propostes per millorar la gestió i la comunicació del risc a la zona del polígon petroquímic sud, més enllà de les mesures del Plaseqta.

Des de les entitats veïnals tarragonines s'ha reclamat més informació en el cas d'emergència i han exigit que s’implementi la transposició de la normativa europea perquè arribin els missatges SMS massius, que s’instal·lin els sensors i sonin les sirenes. Justo Velilla, representant de la FAVT, ha denunciat que «no s'han complert cap de les nostres demandes, les sirenes no sabem si sonaran o no, els SMS no sabem si arribaran mai».

Velilla ha afegit que «dos anys després no hi ha sirenes ni sensors». En aquest sentit, la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha explicat que «són barris amb diversitat cultural i ho hem de tenir en compte en els missatges». Així mateix, Salvat ha recordat que és una competència del govern espanyol i ha tornat a reclamar a l'Estat la implementació del sistema de SMS.

Com es va viure l'explosió d'IQOXE als barris de Ponent

Durant diversos mesos, l'equip d'investigadors de CareNet de la UOC ha organitzat trobades amb grups reduïts de persones vinculades als barris de Ponent de la ciutat i a les poblacions properes per tractar com van viure l'explosió d'IQOXE. Així mateix també s'han interessat per conèixer les inquietuds i necessitats veïnals davant de futures emergències químiques a la zona.

En aquest sentit, la jornada ha servit per constituir un espai de diàleg entre la ciutadania i els representants del Govern. Així, s'han posat en comú dubtes i propostes. «La jornada és interessant perquè s'ha trencat el gel i veiem molt positivament que hi hagi un diàleg», ha subratllat l'investigador i doctor en Psicologia Social de la UOC i coordinador de CareNet, Israel Rodríguez.

Rodríguez també ha manifestat la importància que des de Protecció Civil s'expliqui a la ciutadania la feina que es va fer el dia de l'accident i que posin sobre la taula els aprenentatges aconseguits.