Aquest dimarts, 22 de setembre, és la vigília de Santa Tecla, patrona de Tarragona. Les festes de Tarragona són festes reconegudes arreu del país pel seu alt valor cultural i turístic. Enguany, any de pandèmia, el turisme està de capa caiguda, greument afectat per les restriccions impulsades arran de la propagació de la COVID-19.
Durant aquests mesos d'estiu s'han multiplicat els municipis que han anul·lat la seva festa major. Tanmateix, Tarragona l'ha mantingut i la decisió del batlle tarragoní, i conseller de Cultura del consistori de la capital, Pau Ricomà, ha sigut criticada. Sembla que la cultura no tingui dret a guanyar-se la vida i que la festa major només sigui gresca i xerinola, 'botellons' i 'mamadetes'. Santa Tecla és bastant més que un simple ganxo turístic pels visitants.
Si aquestes festes han sigut un risc per la salut, se sabrà en dues setmanes, quan es vegi si hi ha repunt o no. Mentrestant, el fet cert és que Pau Ricomà es va presentar a unes eleccions fent de la cultura «un element transformador de la ciutat» i mantenir aquesta Tecla, quan era més fàcil cancel·lar-la, és coherent amb el discurs amb el qual va arribar a l'alcaldia. Sobre aquest debat, el batlle proposa una reflexió: «Si tots els sectors econòmics poden, i han de tenir, activitat, per què la cultura no? Les festes d'aquest 2020 són culturals, no de carrer».
TarragonaDigital ha parlat amb l'alcalde Ricomà per a conèixer com es viu aquesta recta final de la Tecla, «els dies més solemnes», quines lliçons es poden extreure d'aquesta festa major i quin seria l'escenari si, d'aquí a un any, la Tecla del 700 aniversari s'hagués de celebrar en les mateixes condicions que la d'enguany.
«Santa Tecla 2020 és la culminació de mesos de diàleg i feina amb entitats de tota mena»
Demanem al polític republicà una primera valoració sobre els dies més festius de Santa Tecla: «Santa Tecla 2020 és la culminació de mesos de diàleg i feina amb entitats de tota mena. Tothom s'ha conjurat perquè surti bé i vull agrair-ho».
El missatge està molt clar quan es pregunta sobre el treball previ a aquesta Tecla. Les diferències, les distincions més clares, arriben quan comentem amb l'alcalde de Tarragona el comportament dels tarragonins durant aquesta festa. Pau Ricomà: «La gent de la festa ho té molt clar, que aquesta és una Santa Tecla diferent. Ara bé, aquells que fan la festa un o dos dies, els de 'l'Amparito', enguany no tenen cabuda. Ni ells, ni aquells que vénen de fora a veure què troben. No sé què busquen, quan ja vam dir que no es podria sortir al carrer a veure què hi havia!».
Per aturar les imatges que s'han donat aquest cap de setmana, l'equip de govern ha impulsat un paquet de restriccions que vol evitar les aglomeracions de gent a la Part Alta, al nucli històric de la ciutat, escenari habitual, en les Santa Tecla d'abans del coronavirus, d'imatges de disbauxa col·lectiva, com la baixada de l'Àliga.
Per poder fer aquesta Tecla, la conselleria de Cultura ha fet una aposta per la xarxa i emetre, pels mitjans públics, alguns dels actes més lligats a Santa Tecla, com ara els balls parlats. Ricomà recomana «la realització del ball parlat de Sebastiana del Castell, que ha tingut un nivell de realització molt alt». I quan se li pregunta si ens hem d'acostumar a tenir a la Tecla a la xarxa, ens respon el següent: «És segur que hi haurà coses que en altres Tecles no fèiem i, a partir d'aquesta, sí que farem però, per posar-vos un exemple, hi ha actes que pertanyen al carrer, com són els balls parlats».
«Des de l'inici del mandat, hem volgut potenciar el Camp de Mart»
Santa Tecla 2020 ha recuperat, per l'escenari cultural de Tarragona, el Camp de Mart. Ara s'ha de veure si la ciutat compta amb un equipament més i, pel que apunta l'alcalde, sembla que sí. «La nostra idea era fer un festival d'estiu al Camp de Mart però va arribar la COVID-19. Això sí, de la planificació inicial, hem pogut mantenir a Blaumut, Miguel Poveda i els Manel. Així mateix, activitats que no volien ni sentir parlar d'anar al Camp de Mart, com poden ser el 'Mini Pop' o 'l'Imaginada', han acabat encantats. Si volen tornar, posarem totes les facilitats».
La COVID-19 és la malaltia de la incertesa i si bé tot apunta que l'any vinent l'escenari anirà a millor, ningú apostaria que, d'aquí a un any, estiguem igual. Si això passés, com afectaria Santa Tecla? «Seria molt dur, demostraria que encara estem igual i jo, el que desitjo, és que tothom es pugui guanyar la vida. A més a més, l'any vinent complim 700 anys de Santa Tecla i volem fer una programació especial, amb unes característiques molt atractives i si ens trobem amb les mateixes condicions que enguany... Seria l'indicador que la vida segueix igual i molta gent, ara, ho està passant malament» conclou Pau Ricomà.