Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Roser Olivé tocant una gralla

Roser Olivé, Perpetuadora d'Honor: «Santa Tecla ha de ser genuïna, moderna i tarragonina»

Roser Olivé recollirà avui dimecres dia 15 de setembre la màxima distinció teclera en l'acte de La Crida

La Roser Olivé serà nomenada, avui dia 15 de setembre, Perpetuadora d'Honor de la Festa Major de Santa Tecla de Tarragona. Succeirà en l'acte de La Crida, que per segon any consecutiu se celebrarà al Passeig Arqueològic, a causa de la pandèmia de la Covid-19.

Olivé té un currículum tecler difícil de resumir, a causa de l'extensa trajectòria en matèria festiva i musical. Ha participat en la creació de l'Aula de Música Tradicional de la Generalitat de Catalunya, exercint com a professora de mestratge d'instrument. També ha exercit de professora a l'Aula d'Instruments Tradicionals de l'Escola Municipal de Música de Tarragona. Actualment i des de 2012 dirigeix l’AMTP El Tecler amb les seves diverses seus arreu de Catalunya.

També ha recuperat músiques tradicionals com la Marxa de Moros i Cristians de Lleida o el Ball de les Galeres de Reus. Així mateix ha compost músiques com la Moixiganga de Tarragona i peces per a diferents elements de Tarragona.

Olivé també ha dirigit una vintena de grups de música tradicional com ara els Grallers SO NAT de Tarragona, Cobla de Ministres de la Ciutat de Tarragona, Los Llorus del Negritu, Cobla del Consell Municipal de Tarragona, Sonagralla, Roser Olivé & Pere Olivé, en aquest últim aplicant els nous llenguatges de la música contemporània.

— Quina és la teva reacció quan t'anuncien que seràs la Perpetuadora d'Honor de 2021?

Fa 19 tecles que toco amb els Ministrers del Consell Municipal i mai havia esperat aquesta distinció. Em va telefonar l'alcalde Ricomà i em vaig omplir d'alegria al saber la notícia. Hi ha moments a la vida que necessitem petites coses com aquesta per trobar moments de felicitat plena. Estic molt agraïda a l'Ajuntament de Tarragona i a tota la ciutat per aquest reconeixement.

Grallers tocant a Santa Tecla de Tarragona
Roser Olivé en la formació que acompanya el ball parlat de Sebastiana del Castillo | Cedida

«L'aprenentatge dels alumnes de música tradicional ha de ser al carrer»

M'apassiona acompanyar i ensenyar els xiquets i xiquetes els valors i els moments de Santa Tecla. La pedagogia que defenso en la meva escola de música tradicional es basa en el fet que part de l'aprenentatge s'ha de fer al carrer. És a dir, al costat dels mestres, a banda de tota la feina que es fa a l'aula. En aquest sentit, entenc que l'instrument tradicional té una funció molt concreta dins de la festa i, per aquest motiu, cal fer sortir els alumnes en els actes. Hauríem de fer una reflexió en aquest aspecte.

— En quin punt es troba la Festa Major de Santa Tecla des del teu punt de vista?

Santa Tecla es troba en un punt de massificació important. Molta gent participa en la festa, ja sigui com a espectador o com a part implicada en l'organització i celebració. Crec que ara s'ha d'insistir en saber ensenyar l'ànima de la festa i el seu sentit veritable. Per exemple, molts dels balladors del Seguici saben quant pesa l'element que ballen o l'any que es va recuperar. En canvi, no saben quin és el seu origen o quina funció els pertoca desenvolupar en determinats moments de Santa Tecla.

— La celebració dels 700 anys de l'arribada del Braç en què pot contribuir?

No acabo d'entendre com han enfocat la celebració dels 700 anys de l'arribada del Braç de Santa Tecla. La ciutat normalment es bolca en la festa popular al carrer i sol arraconar la figura de la santa, que és la que dona el sentit veritable a l'esdeveniment. Per aquest motiu, per la poca visualització de l'essència, hem impulsat uns domassos amb la imatge de Santa Tecla. També, el concert dels ministrers d'enguany, inclourà passatges de la vida de Santa Tecla, per tal de fer pedagogia de la vida i la mort de la patrona de Tarragona.

Àliga de Tarragona dins de la Catedral.
Santa Tecla 2021 torna a recuperar diversos actes. | Àngel Ullate

— Per últim, quin és el teu moment preferit de la Festa Major de Tarragona?

Santa Tecla té moments únics i irrepetibles que em posen la pell de gallina. Un és, sens dubte, l'entrada del Braç a la Catedral, amb el so de l'orgue i el cant dels goigs. També m'agrada destacar la representació de la Moixiganga i el ball parlat de la Sebastiana del Castillo. En aquest últim cas, penso que s'ha sabut trobar un equilibri ideal entre la tradició i la societat actual, ja que és una proposta genuïna, moderna i molt tarragonina. Així ha de ser la Festa Major de Santa Tecla de Tarragona.