Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La presidenta de l'Associació de Dones Emprenedores de Tarragona, Sonia Mateo, a la cantonada de la Cambra de Comerç de Tarragona.

Sonia Mateo: «La bretxa salarial entre homes i dones està al voltant del 14% a Tarragona»

La presidenta de l'Associació de Dones Emprenedores de Tarragona adverteix que «sòcies nostres s'estan replantejant inversions per la incertesa econòmica»

La presidenta de l'Associació de Dones Emprenedores de Tarragona, Sonia Mateo, a la cantonada de la Cambra de Comerç de Tarragona.
Sonia Mateo va ser triada presidenta de l'Associació de Dones Empresàries i Emprenedores el passat mes de juliol. | TarragonaDigital

Sonia Mateo és empresària de la comunicació a Tarragona. Des del passat mes de juliol ha pres el relleu de Laura Roigé al capdavant de l'Associació de Dones Empresàries i Emprenedores de Tarragona, una entitat nascuda fa 25 anys amb uns objectius que ara, en plena època de la llei d'igualtat, criden l'atenció per inversemblants.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

«En aquella època», recorda Mateo, «la dona que volia emprendre havia de fer front a un seguit d'inconvenients per desenvolupar la seva activitat, com per exemple anar a demanar un préstec al banc o demanar una pòlissa per desenvolupar la seva activitat  o firmar un xec...No era possible»

L'Associació de Dones Empresàries i Emprenedores manté una relació de complementarietat amb la Cambra de Comerç de Tarragona on tenen la seu, «des del primer minut de la nostra constitució». Amb «entre 150 i 200 associades i en plena fase de captació de noves membres»,  Sonia Mateo compagina la seva activitat com empresària amb l'impuls d'una entitat que està present en la vida econòmica i social de la ciutat de Tarragona.  Repassem amb Mateo l'estat actual de certes polítiques de gènere, aplicades a l'economia; quin escenari econòmic tenim per davant i com influeix, si influeix, l'actualitat política en l'activitat econòmica.

«La dona emprèn més a Tarragona al sector serveis»

— En quins sectors emprèn més la dona a la província?

Al sector serveis, sense cap mena de dubte.

— I per què?

A vegades el servei demanda menys capital inicial per començar l'activitat i, a més a més, en algunes circumstàncies, hi ha més flexibilitat en alguns aspectes. Aquest seria el motiu.

— Escolti, la llei d'igualtat, en el món empresarial de Tarragona es compleix?

No es compleix en l'àmbit nacional. De totes maneres, fa poc vaig estar en un seminari a PIMEC, on va anar l'especialista de temes jurídics, i ens va donar una notícia bona: «estan començant les inspeccions a les empreses sobre aquest tema» perquè no es compleix amb la legislación vigent. No hi ha consciència, encara, que és un tema d'obligat compliment, ho marca la llei. A mesura que es vagin fent inspeccions i es vagi multant i es vagin aplicant fermament els termes de la llei, suposo que, amb el temps, es complirà.

«Les quotes tenen els seus pros i contres»

Sonia Mateo, acompanyada de la seva predecessora al càrrec, Laura Roigé, i actual presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona, així com altres sòcies de les dues entitats.
Laura Roigé, al centre de la imatge i sense ram de flors, va ser l'antecessora de Mateo al capdavant de l'Associació de Dones Emprenedores. En l'actualitat, és presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona. | Facebook/Vintage Comunicación

— Les quotes són un bon instrument per garantir la igualtat? Són un instrument puntual o s'han de mantenir?

Això té els seus pros i els seus contres. Depèn molt de l'activitat que l'empresa desenvolupi. Hi ha feines que, per més que vulguem, la igualtat no arribarà perquè són feines o molt masculinitzades o molt feminitzades, per diferents criteris i per diferents circumstàncies. Tampoc està malament que en algun moment es decantin cap a un cantó o altre perquè tenim competències diferents i habilitats diferents. Per la feina primer has de ser idoni i després veure'm si home o dona. El que sí que és veritat és que la bretxa salarial ha ajudat molt a què no es compleixin les quotes. Aleshores, si no tenim les quotes cobertes i a més a més la bretxa salarial és molt àmplia, doncs la dona està en clar desavantatge.

— Com és d'àmplia la bretxa salarial aquí a Tarragona?

En l'àmbit d'Espanya ha arribat a passar d'un 23% a un 14%, i a escala de Tarragona estem a nivells semblants.

«Hi ha sòcies que tenien previstes certes inversions, de cara als anys vinents, i s'ho estan pensant»

— Com es percep des de l'associació l'actual context econòmic?

Hi ha preocupació. A Tarragona no vivim aïllats, estem en un món totalment globalitzat i tenim moltes sòcies que exporten: sòcies que tenen relació amb el Regne Unit per la venda de productes i el Brexit no és quelcom que hagi d'afectar, és quelcom que ja està afectant. Hi ha sòcies que tenien previstes certes inversions, de cara als anys vinents, i s'ho estan pensant. No podem aïllar-nos. Si bé som part de tots els sectors, perquè cobrim des d'agents de duana fins a notaries, passant per tota la gamma dels sectors de l'economia, no n'hi ha cap que estigui lliure de les fuetejades d'una recessió, d'un problema econòmic en l'àmbit global.

— I això per què?

Per la incertesa.

— Per la incertesa que es viu a Catalunya? Està afectant la situació política de Catalunya?

Hi ha activitats més afectades que altres. Per posar un exemple, tot el que és turisme i tot el que és tema de congressos, ha resultat molt afectat i s'han cancel·lat diversos. Nosaltres, com associació, teníem previst un congrés aquí a Tarragona per l'any 2020 i l'hem hagut de cancel·lar i portar a un altre lloc i ho hem hagut de fer no perquè creiem que d'aquí a l'any vinent no podrem tenir una situació més tranquil·la, sinó perquè els ponents no volen venir.