Xavier Pié vol tornar a organitzar el DO TGN, un dels concursos de bandes més antics d'Espanya i que va desaparèixer l'any 2017.

Xavier Pié (aMt): «La Capsa de Música està oberta a Tarragona, no és el nostre 'xiringuito'»

El nou president de l'Associació de Músics marca en els seus objectius augmentar el nombre de socis i tornar a organitzar l'històric concurs DO TGN

Xavier Pié és saxofonista, però sobretot tarragoní. Des d'aquest juliol presideix l'Associació de Músics de la ciutat, entitat que gestiona la Capsa de Música ubicada a la Tabacalera. Pié va entrar en substitució de la socialista Sandra Ramos, ara regidora a l'Ajuntament. Sempre ha estat vinculat a l'entitat i ha pres el càrrec amb «responsabilitat» i «autoexigència». Entre els seus objectius, fer créixer el nombre de socis, arribar al màxim de públic possible i aconseguir programar concerts a la Capsa cada setmana. «La gent es pensa que aquí hi tenim montat el nostre 'xiringuito', però no saben que a la Capsa penquem com ningú», manifesta. 

Amb uns 60.000 euros de pressupost, l'aMt s'ha d'encarregar de programar concerts i activitats, mantenir la Capsa de Música i treballar perquè els grups de la ciutat col·laborin amb ells, a canvi de suport i assessorament. A més, sobre la taula hi ha la possibilitat de tornar a organitzar el mític DO TGN, un dels concursos amb més trajectòria del país i que va desaparèixer l'any 2017. Abans, però, arribarà aquest mes d'agost el XX Capsa Music Festival amb Pegasus com a cap de cartell. 

Xavier Pié, el sisè president de l'Associació de Músics de Tarragona

- Felicitats pel seu nomenament. Per què va substituir a Sandra Ramos?

- Com la Sandra tenia unes obligacions que podien interferir en la seva tasca a l'associació, va decidir fer un pas al costat. L'assemblea, que ja m'ho havia proposat feia temps, va decidir que jo seria el nou president. 

- Què vol dir ser president de l'aMt?

- Vol dir tenir la responsabilitat de fer arribar la música i la nostra tasca a tothom. És seguir amb un projecte que va néixer fa vint anys i que segueix viu i tira endavant. Sumem esforços perquè la veu del músic arribi als màxims indrets possibles. 

- En quin moment ha arribat a l'entitat?

- En un moment de canvi, no tan sols per mi, sinó pel conjunt de la ciutat. Això m'engresca. Les exigències de la ciutadania augmenten i les meves autoexigències també. 

- Quants socis té ara mateix l'aMt?

- Uns 700, però que paguin les quotes molts menys. Tenim l'objectiu d'incrementar el nombre de socis, fet que ens facilitaria programar més concerts, però sabem que costa. Anem a poc a poc, però quan la gent descobreix que nosaltres els retornem amb escreix el que ells ens donen, veuen realment què vol dir l'aMt. 

Pié es marca l'objectiu d'incrementar el nombre de socis de l'entitat i obrir la Capsa de Música «a tota Tarragona».
Pié es marca l'objectiu d'incrementar el nombre de socis de l'entitat i obrir la Capsa de Música «a tota Tarragona». | Àngel Ullate

 

«Cal obrir la Capsa de Música al conjunt de la ciutadania»

- Algunes veus vinculades a la música tarragonina critiquen la gestió de l'aMt i el «tancament» de l'entitat. 

- Tothom pot veure els diners que gastem al portal de transparència. El 25% dels nostres fons són subvencions i declarem fins a l'últim cèntim que tenim. El manteniment va a càrrec nostre, també els sous dels treballadors. 

- S'han sentit atacats per part d'alguns sectors de la ciutadania?

- Sí. La gent es pensa que aquí hi tenim muntat un 'xiringuito', però no és així. Treballar per la Capsa de Música i per l'aMt vol dir pencar moltíssim i buscar-nos la vida. Gràcies a la col·laboració dels socis seguim endavant. 

- Vostè ha actuat dins la programació de la Capsa en diverses ocasions. 

- També hi ha dubte de si cobrem o no cobrem. Quan actuem nosaltres mateixos aquí és perquè no hi ha diners i s'ha de programar. Són col·laboracions. 

- L'objectiu de la Capsa de Música s'ha entès entre la ciutadania?

- Potser no s'ha entès bé la nostra filosofia, però treballarem perquè així sigui. Convidem a tothom a venir a la Capsa i conèixer com treballem. Està oberta a tothom, som plurals i assamblearis. Aquí tothom tindrà veu i vot. L'únic que volem és que la música formi part de la vida de tothom. 

- Quin seria el seu somni?

- Que hi hagi concerts cada dissabte a la Capsa de Música i que tothom conegui què fem aquí. 

Xavier Pié durant l'entrevista amb TarragonaDigital celebrada a la Capsa de Música de la ciutat.
Xavier Pié durant l'entrevista amb TarragonaDigital celebrada a la Capsa de Música de la ciutat. | Àngel Ullate

 

La tornada del DO TGN i la XX edició del Capsa Music Festival

- L'any 2017, el regidor de Cultura en aquells temps, Josep Maria Prats (UxA), va eliminar el mític concurs DO TGN perquè calia «reformular-lo». Tenen previst que torni?

- La intenció és que el DO torni. S'ho van carregar i ara costarà molt tornar a engegar la maquinària, però ho intentarem. Per això hem demanat una reunió amb l'alcalde Ricomà, on volem tractar aquest tema i altres necessaris per tirar endavant. 

- El que sí que arribarà aviat és el XX Capsa Music Festival. I amb Pegasus com a cap de cartell...

- Afortunadament tindrem l'oportunitat de veure a Tarragona un grup clàssic en la seva gira de comiat. Max Sunyer és un enamorat de la sala i ens ha facilitat molt les coses. És tot un honor tenir-los aquí. 

- Però també hi ha algunes bandes novells. Quin és l'objectiu del Capsa Music Festival?

- Barrejar clàssics i novetats per donar oportunitats a tothom. Al cartell també hi ha grups que són associats de l'entitat i que fan molt bona pinta. Aquest és l'objectiu de l'entitat i del festival, mesclar gent que comença i músics consagrats. 

Xavier Pié vol tornar a organitzar el DO TGN, un dels concursos de bandes més antics d'Espanya i que va desaparèixer l'any 2017.
Xavier Pié vol tornar a organitzar el DO TGN, un dels concursos de bandes més antics d'Espanya i que va desaparèixer l'any 2017. | Àngel Ullate