Pau Ricomà mostrant la vara d'alcalde.

ERC insisteix en la mà estesa a Junts per Tarragona per sumar-se al govern malgrat el 'veto' dels Comuns

Els republicans carreguen les tintes contra els «òrgans nacionals» del partit lila | En Comú Podem: «L'ampliació només seria possible cap a l'esquerra»

«L'acord comú per ampliar el govern municipal és, per a Esquerra Republicana, plenament vigent i necessari». Aquesta és la principal conclusió que es desprèn de la darrera assemblea  local del partit a Tarragona, celebrada aquest dilluns al vespre, i que respon de manera frontal al 'veto' que els Comuns, inflexibles, mantenen sobre la possible incorporació dels tres edils de Junts  al govern municipal.

A través d'un comunicat molt més directe  del que és habitual en política, les bases d'ERC han valorat «molt positivament» l'experiència de govern amb En Comú Podem per tal de passar pàgina de l'herència socialista de Ballesteros, i asseguren haver «constatat que l'ambició d'aquesta transformació es veuria facilitada per l'ampliació de govern» amb els socis que han apuntalat la majoria de govern des de l'oposició: Junts per Tarragona i la CUP. Els republicans no obliden, en cap cas, que «l'acord municipal exigeix el vistiplau  de les dues formacions per ampliar el govern».

El 'no' de la cúpula dels Comuns frena la incorporació de Junts per Tarragona al govern municipal

Malgrat això, Esquerra no comparteix el 'veto'  dels Comuns a incorporar com a soci de govern a Junts, amb qui les converses  estan més avançades en aquesta direcció. Els republicans carreguen les tintes contra «els òrgans nacionals  d'En Comú Podem», i en cap cas a la representació local del partit, a qui retreuen que la negativa  s'ancora en «raons que res tenen a veure amb la ciutat» de Tarragona. ERC tanca files amb el tàndem de Carla Aguilar i Hermán Pinedo, però marca distàncies amb la cúpula nacional dels Comuns.

El partit majoritari del govern de Tarragona  no fa cap pas enrere, i ha acordat insistir en la mà estesa a Dídac Nadal i la formació que encapçala per tal de polir i tancar una ampliació del govern que considera «necessària», i avança que els pròxims dies seran «determinants» per conèixer el desenllaç de l'atzucac a través de «la millor fórmula  possible» per reforçar l'executiu. Esquerra  segueix apostant per un govern a quatre on se sumi no només Junts, sinó també la CUP.

L'assemblea local d'ERC va desfer-se en bones paraules envers Junts i la CUP, gràcies als quals l'actual govern no només va aconseguir l'accés a l'alcaldia, sinó també mantenir-se, aprovar pressupostos i avortar l'intent de moció de censura que van intentar orquestrar el PSC, Ciutadans i el PP des de l'ala més dura de l'oposició al govern de Ricomà. El comandament de la plaça de la Font, de moment i fins a nou avís, segueix sent de nou regidors i dos colors. Però Esquerra  ha parlat clar i vol més.

Els Comuns, inflexibles: «L'ampliació per la dreta no és una via a seguir»

En un comunicat fet públic aquest dijous, En Comú Podem no s'ha mogut ni un mil·límetre de la seva posició inicial i ha volgut recordar a Esquerra que «l'ampliació del govern municipal només seria possible cap a l'esquerra», en relació a la CUP, mentre que la inclusió de forces a la dreta  del tauler «no és una via a seguir». Malgrat tot, es mostren oberts a «enfortir els acords  de governabilitat amb Junts», si bé no es concreta la fórmula predilecta en aquesta direcció.

En aquest sentit, els Comuns  s'han remès al pacte de govern amb Esquerra per recordar que el pacte vigent «implica una bona entesa mútua per a qualsevol alteració de la fórmula actual», i han advertit que si Esquerra  decideix governar de la mà de Junts per Tarragona, «aquesta via suposaria passar a un govern sense En Comú Podem». Els pròxims dies hauran d'anar destapant les incògnites i desencallant  les posicions, tant si el govern d'acaba ampliant com si finalment es queda com estava.