La ruta del patrimoni modernista de Tarragona també ha inclòs la Casa Salas Ricomà, a la Rambla Nova

Tarragona estrena una ruta per descobrir les obres modernistes de Jujol o Gaudí

La proposta 'Un passeig modernista per gaudir', impulsada pel Museu d'Història, es farà cada diumenge fins al 8 de maig

El Museu d'Història de Tarragona ha estrenat aquest diumenge el cicle de visites guiades 'Un passeig modernista per gaudir', que en la seva estrena ha comptat amb una vintena d'assistents. Aquesta ruta es farà cada diumenge fins al pròxim 8 de maig amb l'objectiu de donar les claus per entendre el conjunt del modernisme català, més enllà de Barcelona.

La proposta és un recorregut per alguns dels edificis modernistes de la ciutat. Figures com Gaudí, Jujol o Pujol de Barberà són presents en la ruta urbana que recorre punts com el rectorat de la Universitat Rovira i Virgili, el Santuari Nostra Senyora del Sagrat Cor o el Teatre Metropol.

En aquest sentit, el guia turístic David Edo ha remarcat que «és el moment que el modernisme agafi el protagonisme que es mereix a Tarragona».

Una ruta del rectorat de la URV al Teatre Metropol

El punt de partida de la ruta urbana 'Un passeig modernista per gaudir' és l'edifici del rectorat de la Universitat Rovira i Virgili, obra de Josep Maria Pujol i de Barberà, qui va ser arquitecte municipal de Tarragona. A partir d'aquí, el guia inicia un recorregut d'unes dues hores per apropar alguns dels arquitectes modernistes més importants i amb una vinculació amb la ciutat.

Després del rectorat, el recorregut visita per l'església del Gremi de Pagesos, on els visitants poden gaudir de les obres de caràcter religiós que va fer Josep Maria Jujol i Gibert, considerat com la «mà dreta» d'Antoni Gaudí. La visita guiada, que es fa a peu pels diferents punts d'interès arquitectònic, deixa al descobert edificis que avui en dia conviuen amb la resta de paisatge urbà de Tarragona.

Així, al llarg de la caminada, el guia David Edo mostra altres elements com la Casa Salas i Ricomà o la Casa Ripoll. Un dels altres al·licients de la ruta és el Santuari Nostra Senyora del Sagrat Cor, on es troben dues obres documentades de Gaudí: el manifestador i l'altar. Habitualment es tracta d'un edifici tancat al públic i que la ruta urbana permet mostrar de forma puntual.

El punt final es posa al Teatre Metropol, considerada una «obra clau» en la figura de Jujol.

Aposta pel turisme local

L'activitat està dirigida, bàsicament, als turistes de proximitat, tot i que David Edo ha volgut reivindicar el potencial turístic de la Tarragona Modernista, tant a nivell nacional com internacional. Un dels al·licients d'aquesta ruta és la possibilitat de visitar edificis que sovint estan tancats al públic.

El guia turístic ha comentat que seria possible que es proposi una segona ruta per complementar-la, amb la incorporació d'edificacions com la Casa Ximenis de Jujol o l'Ajuntament de Tarragona amb un panteó de Domènech i Muntaner.