Imatge dels impulsors de l'estudi sobre aïllament social i dels àpats en companyia

Més de la meitat de la gent gran de Tarragona està aïllada socialment

L'Ajuntament de la ciutat posarà en marxa en dues llars de gent gran una prova pilot que durà el nom de 'Dinar en Companyia'

Més de la meitat de les persones més grans de 80 anys de Tarragona es troben aïllades socialment. Així ho revela un estudi que ha impulsat l'Ajuntament de la ciutat i que s'ha fet en col·laboració amb la Creu Roja, que constata que la xifra concreta és un 58%. La resta de persones enquestades, el 42%, han assegurat que se senten integrades i que compten amb una xarxa de persones al seu voltant.

En aquest sentit, l'estudi s'ha fet a partir d'enquestes a 317 persones residents a la Part Baixa de la capital tarragonina. La regidora de Serveis Socials, Inés Solé, ha dit que «s'ha triat aquest barri perquè és on s’havia detectat que hi vivien una quantitat molt considerable de persones majors de 80 anys». L'estudi ha servit per fer una diagnosi de la situació i elaborar un pla de resposta a la soledat no volguda.

La iniciativa 'Dinar en Companyia' es posarà en marxa el pròxim mes de juny

Entre les primeres accions per posar solució a aquesta problemàtica hi ha pa posada en marxa de la iniciativa 'Dinar en Companyia' a la llar Centre, la més propera a la Part Baixa, i a la llar de Sant Salvador, que s'ha elegit per la situació de vulnerabilitat econòmica del barri. Serà a partir del mes de juny i per fer-ho possible s'ha signat un conveni amb la Fundació Formació i Treball.

Segons ha explicat l'Ajuntament de Tarragona, aquests dinars, menjar casolà elaborat diàriament, se serviran d'una a tres del migdia i tindran un cost de 4,5 euros per a l'usuari. L'objectiu és que les persones que hi participin es relacionin entre ells i aprofitin l'estada a la llar per fer-hi més activitats a les llars. Aquest projecte, però, no és nou, ja que el 2019 es va posar en marxa a la llar de la Granja, amb el nom de 'Dinem en Companyia'.

La presidenta de l'IMSST, Inés Solé, ha afirmat que, a llarg termini, «l’objectiu és implantar una estratègia integral, que ha de culminar amb el local del carrer Nou de Santa Tecla, on s’ubicarà el servei de Gent Gran i Dependència, per combatre la solitud i la vulnerabilitat d’un col·lectiu especialment colpejat per la pandèmia i la crisi econòmica».

Servei destinat a persones més grans de 65 anys i empadronades a Tarragona

Per la seva banda, la consellera de Gent Gran, María José López, ha explicat que la Fundació Formació i Treball (FIT) serà l'encarregada de gestionar aquesta prova pilot. Aquelles persones interessades a utilitzar el servei, que han de ser majors de 65 anys, estar empadronades a Tarragona i ser autònomes, hauran de presentar una sol·licitud a l'OMAC.

En aquest sentit, les persones de major edat tindran prioritat en la utilització del servei de menjador, que obrirà de 13 a 15 hores de dilluns a divendres no festius. Després de dinar, els usuaris podran quedar-se a la llar a fer activitats, un cafè o mirar la televisió.