Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Vista general del parc arqueològic del teatre romà de Tarragona

Les excavacions del teatre romà de Tarragona descobreixen un magatzem portuari de l'antiga Tarraco

Aquesta troballa, que els investigadors daten al s. I a.C., permet conèixer nous detalls sobre l'evolució urbanística de la ciutat durant l'època romana

Operaris realitzant treballs a l'escena del teatre romà de Tarragona
Els treballs arqueològics al teatre romà de Tarragona s'allargaran, com a mínim, una setmana més. | Àngel Ullate

La segona fase de les excavacions arqueològiques que es realitzen des del passat mes de gener a la zona de l'escena del teatre romà de Tarragona, a la Part Baixa de la ciutat, continuen donant detalls als investigadors sobre l'evolució urbanística de l'antiga Tarraco. Concretament, a la zona de l'escena, s'ha descobert una part d'un gran magatzem portuari, datat al segle I aC i que es va enderrocar per construir el teatre de Tarraco durant el segle I dC, en «la intervenció urbanística més gran de la història de la ciutat», en paraules de Pep Anton Remolà, del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT).

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

El director de les excavacions arqueològiques, Jacinto Sánchez Gil de Montes, ha explicat que la troballa «és un edifici públic, que es feia servir com a magatzem de la zona portuària» i que constava de dues naus. Aquestes restes es troben l'espai destinat a l'escena en el teatre romà de l'antiga Tarraco, formant part dels fonaments d'aquesta. Sánchez ha manifestat que «aquestes construccions formen part d'una fase constructiva anterior i són elements que ajuden a entendre millor com es va construir i el ciment sobre el qual se sustenta l'escena». Els murs tenen un metre de gruix, mentre que una de les naus. l'occidental, tenia set metres i mig d'ample, desconeixent-se la seva llargada. Segons ha explicat l'arqueòleg, es conserva part del mur i del paviment d'aquest edifici.

La transformació de la zona portuària

Jacinto Sánchez Gil de Montes ha assenyalat que el port era la porta d'entrada de l'exèrcit romà a Hispània, aquests venien carregats amb tot el seu equipament (impedimenta). Però no només hi entraven les tropes, ja que també hi arribaven àmfores de vi, oli, ceràmica i tota mena de mercaderies, procedents de la peninsula Itàlica. La troballa d'aquests vestigis, formant part dels fonaments del teatre romà de Tarragona, confirmen el canvi d'usos que va patir aquesta zona durant el segle I dC, traslladant-se els magatzems portuaris a la zona del riu Francolí i connectant la zona del port de Tarraco amb el Fòrum de la Colònia a través del teatre.

Vista general del parc arqueològic del teatre romà de Tarragona
La segona fase de les excavacions arqueològiques se centren en l'escena del teatre romà de Tarragona. | Àngel Ullate

La directora del MNAT, Mònica Borrell, ha assenyalat que de moment no hi ha previstes més excavacions a l'espai. El director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Maria Rueda, ha explicat que amb la informació obtinguda de les excavacions, s'obre un període de reflexió per tal de continuar fent passes i obrir l'espai del teatre romà de Tarragona a les visites. En aquest sentit, volen tenir enllestir el projecte a finals d'aquest 2020, per tal d'executar-lo durant el 2021. L'objectiu és «dignificar l'espai, millorar la senyalització i adequar-lo a les visites». Des de la Generalitat demanaran una subvenció de l'1,5% Cultural.