Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una ambulància del SEM i diversos agents dels Mossos d'Esquadra

La família del tarragoní de 19 anys mort en un accident laboral a Cornellà denuncia que va ser un «homicidi»

Denuncien les condicions laborals en què l'empresa té els treballadors

Fa gairebé una setmana una terrible notícia va assotar Catalunya i, concretament, Tarragona. Xavi, un noi de 19 anys veí de la capital del Tarragonès va morir en un accident laboral mentre treballava en una fàbrica tèxtil a Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat). El jove va quedar atrapat entre unes bobines automàtiques de recollir tela i els efectius d'emergències no van poder fer res per salvar-li la vida. 

Els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació i van posar el cas en coneixement dels jutjats i del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, però la família del noi ha alçat la veu reclamant justícia i denunciant públicament les condicions en què l'empresa té els seus treballadors.

Paco Marín, la parella de la tieta del noi de 19 anys mort és qui, desesperadament, ha buscat altaveu a través de les xarxes socials. A través d'un fil de missatges de Twitter, Paco ha declarat que «busquen persones de bon cor que puguin ajudar-nos a mi i la meva família difonent la desgràcia que acabem de viure». El tiet de la víctima explica que el desembre del 2020 el Xavi va marxar de casa de la seva mare a  Roda de Berà  per començar a treballar a la fàbrica tèxtil de Cornellà, instal·lant-se a viure a casa del Paco, la seva dona i el seu fill a l'Hospitalet de Llobregat.

El Paco explica que el Xavi «estava il·lusionat» perquè guanyava un sou i podia ajudar la seva mare i el seu germà, i que «l'únic que feia era treballar i sortir de casa només per anar a veure la seva mare, el seu germà i la seva xicota quan podia». 

L'empresa per la qual treballava es diu CIDAC, i el Paco denuncia que la companyia no proporciona cap mena d'EPI (equip de protecció individual) i que són els mateixos treballadors qui se'ls han de comprar. A més els fan conduir carretons ('toros' mecànics) sense carnet i treballant jornades de 12 hores, inclosos caps de setmana. «Les hores extres no estaven declarades a les nòmines, les màquines tenien els sistemes de seguretat avariats i menjaven acompanyats de rates», afegeix.

«El divendres va anar a treballar al matí i a les 12.30 hores una màquina de rodets de tela asfàltica el va engolir i el va destrossar perquè el sistema de seguretat estava trencat, tal com ell havia explicat en alguna ocasió». El Paco apunta que, a més, el fill de la seva dona, que també hi treballa, ho va veure tot: «va presenciar  com al seu cosí se l'empassava la màquina, destrossant-lo».

El tiet del Xavi denuncia que «a dia d'avui ningú de l'empresa s'ha posat en contacte amb la família per donar el condol i una explicació», i que l'únic que van dir a l'advocat és que es reunirien per decidir si pagaven l'enterrament del noi o no. «No volem diners, només volem que paguin amb la pena màxima els responsables d'aquest homicidi i que la gent sàpiga què ha passat», escriu en nom de la família.

El fil del Paco ja s'ha fet viral a Twitter, amb més de 40.000 retuits i 37.000 'm'agrada', i s'ha omplert de centenars de missatges donant suport a la família i desitjant que es faci justícia pel cas:

UGT convoca una concentració davant de l'empresa

D'altra banda, la UGT ha denunciat que la Inspecció de Treball havia rebut diferents denúncies contra CIDAC des del 2019 per vulnerar la seguretat i la salut dels treballadors i «ni l'empresa ni l'administració ha actuat». A més, han assegurat que es va denunciar CIDAC per persecució sindical de la direcció «ja que va fer fora un treballador que volia presentar-se com a delegat pel nostre sindicat per tal lluitar contra aquests incompliments reiterats i inadmissibles».

«Les denúncies a Inspecció de Treball no poden convertir-se en paper mullat, ja que són l'únic mecanisme defensiu que tenim la classe treballadora perquè el nostre lloc de treball no sigui una trampa mortal», han afirmat des de la UGT en un comunicat.

Els sindicats fa mesos que denuncien un augment dels  accidents laborals mortals a Catalunya durant el 2020 tot i el descens d'activitat per la pandèmia. L'any 2019 va haver-hi 36 morts en accidents laborals, mentre que al 2020, la xifra de morts en accidents laborals va elevar-se fins a 48 persones, segons recorda la UGT. Els representants dels treballadors denuncien que als empresaris els hi surt més barat pagar les multes que no pas invertir en protecció pels empleats. D'altra banda, asseguren que la situació empitjora per l'atur juvenil  elevat que hi ha a Catalunya, i que fa que els joves es vegin obligats a agafar feines que no garanteixen la seva seguretat.