La Festa Gitana de Tarragona, un referent del col·lectiu arreu de Catalunya

La novena edició de la festa se celebrarà aquest dissabte al Cós del Bou | La nova junta de l'Associació, amb «ganes de compartir la nostra festa amb tothom»

El Cós del Bou viurà aquest dissabte la novena edició de la Festa Gitana de Tarragona, un reclam del col·lectiu d'arreu de Catalunya. Famílies de Lleida, Girona, Barcelona i la província s'acostaran fins a la ciutat per gaudir d'una jornada plena de rumba, gastronomia i activitats per tots els públics.  «Tothom hi està convidat, és una festa popular», destaca el nou president de l'Associació Gitana de Tarragona, Antonio Gutiérrez Ximenis. Els actes començaran amb un esmorzar popular a les nou del matí i acabaran ben entrada la matinada amb la festa de Rumba Catalana. 

Nou anys de Festa Gitana a Tarragona

La Festa Gitana de Tarragona arriba aquest dissabte a la seva novena edició. L'esdeveniment se celebra de manera interrompuda des dels anys noranta, quan van tenir lloc les dues primeres edicions. Ja fa alguns anys, però, que s'ha consolidat i, a més, ho ha fet com un reclam pel col·lectiu d'arreu de Catalunya. Fins a mig miler de persones s'hi poden acostar durant el dia i famílies d'arreu del país hi arriben per gaudir d'actes pensats per tots els públics. 

«Hi ve gent de tot arreu. De Barcelona, Lleida, Girona i tota la província. Fins i tot des de França», explica l'Antonio Gutiérrez. Ell és el nou president de l'Associació de Gitanos de la ciutat, fins ara encapçalada per Paquito Ferreres. Malgrat que Gutiérrez ja havia estat vicepresident, ara encara el nou càrrec amb ganes de «mantenir la unió del poble gitano» i «seguir treballant per la formació del jovent i el futur de les dones i homes gitanos». 

Preguntat per les facilitats que ha donat el nou govern a l'hora d'organitzar la novena edició de la festa, que tindrà lloc al mateix punt on s'han celebrat Sant Roc i Sant Magí, Gutiérrez lamenta que «ens hauria agradat una mica més de suport». «Si els altres fan concerts aquí, perquè a nosaltres se'ns posen traves», es pregunta. Malgrat tot, assegura que la relació amb el nou govern és «bona». 

La nova junta de l'Associació de Gitanos de Tarragona reclama «ajuda» i «facilitats» per organitzar com cal el desè aniversari de la festa.
La nova junta de l'Associació de Gitanos de Tarragona reclama «ajuda» i «facilitats» per organitzar com cal el desè aniversari de la festa. | TarragonaDigital

 

Les dones, paper fonamental en el col·lectiu gitano de la ciutat

«Vetllem pel futur de la dona gitana i el jovent. Per mantenir les tradicions, però per evolucionar i aconseguir una formació i feina dignes». Són les paraules de la Trini Torres Castro, presidenta de l'Associació de Dones Gitanes de la ciutat. L'entitat va néixer fa poc més d'un any, però durant aquest temps ja ha organitzat xerrades informatives, tallers i jornades com el Dia de la Dona Gitana, el passat 4 de març. 

Torres i les seves companyes també s'involucren en l'organització de la festa. «Ho fem entre tots, la coordinació es fa entre les dues associacions», explica. A més, per les properes edicions, no descarten incloure en la programació actes pensats exclusivament per al col·lectiu femení. «Venim amb ganes de fer coses», assegura. De fet, l'escriptora Cinta Bellmunt, ja explica en el seu nou llibre 'Gitanes i Gitanos catalans' els nous temps del col·lectiu. 

D'esquerra a dreta, Núria Piquero, Carmen Batista i Trini Torres, membres de l'Associació de Dones Gitanes de Tarragona.
D'esquerra a dreta, Núria Piquero, Carmen Batista i Trini Torres, membres de l'Associació de Dones Gitanes de Tarragona. | TarragonaDigital

 

Gastronomia, activitats i molta rumba aquest dissabte al Cós del Bou

El Cós del Bou serà l'espai on es desenvoluparà la novena Festa Gitana de Tarragona. La jornada començarà a les nou del matí amb un esmorzar popular gratuït. Tot seguit, tindrà lloc el tradicional campionat de botifarra. En acabar, la música començarà a sonar al Vermut Popular, que tindrà la rumba com a protagonista. 

Ja a la tarda, a les 18.30 hores, arribarà la primera actuació en directe, a càrrec de Francesc Garcia. Tot seguit, a les 20.00 hores, pujarà a l'escenari un quadre flamenc. El sopar popular tindrà lloc a les 22.00 hores, durant el qual es presentarà la nova junta de l'Associació. La festa acabarà ben entrada la matinada, gràcies a l'actuació d'un nombrós grup de músics que interpretarà els clàssics de la rumba catalana. «Tothom serà benvingut. I els amants de la rumba gaudiran, com ho fan sempre», acaba dient Gutiérrez. 

Per a l'any vinent, quan arribarà la desena edició, la nova junta reclama més facilitats i ajudes. «Volem celebrar els deu anys com cal. Som una entitat sense ànim de lucre, i necessitem l'ajuda de les administracions», manifesta el president. Abans, però la rumba tornarà a envair el Cós del Bou i la Baixada Pescateria.