L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, amb el cartell de Sant Magí

Tarragona no renuncia a Sant Magí i anuncia un programa de festes «adaptat i segur»

Les festes se celebraran entre el 17 i 19 d'agost sense aglomeracions | Cau la Remullada, es manté la Imaginada

Tarragona no es quedarà aquest agost sense festes de Sant Magí. L'alcalde i conseller de Cultura de la capital, Pau Ricomà, ha explicat aquest dilluns al matí que la incertesa de l'emergència sanitària del coronavirus obligarà a reformular unes festes «en un format diferent i adaptat», si bé s'ha decidit no suspendre la totalitat de la festa estiuenca de Tarragona. El programa de Sant Magí 2020 ja es pot consultar, on els actes més multitudinaris han caigut de la graella i només han resistit aquells capaços de reinventar-se  d'acord amb les possibilitats del món actual.

Ricomà ha detallat que la prioritat de l'organització és la màxima seguretat  per a la ciutadania, si bé ha celebrat poder articular fórmules adaptades «per conservar l'esperit i l'essència  de la festa» en un context incompatible amb les grans concentracions. L'Ajuntament de Tarragona ha programat més d'un centenar d'actes entre el 17 i el 19 d'agost  en els quals serà imprescindible la reserva d'entrades prèvia i on tots els aforaments seran limitats. Escenaris oberts com el Camp de Mart o el Pont del Diable esdevindran els grans protagonistes.

Sant Magí 2020: Ricomà blinda «l'essència de la festa» en un programa sense actes massius

Hi haurà Imaginada  al Camp de Mart, hi haurà un format innovador de concerts  de música des del cotxe a l'Anella Mediterrània, hi haurà Baixada de l'Aigua sense carro ni aglomeracions i hi haurà una retransmissió castellera  adaptada a la televisió TAC 12 que posi èmfasi en «les millors actuacions històriques de cada colla per Sant Magí, perquè totes elles tenen motius per recordar-ne alguna» que compensi la manca física de castells d'enguany. L'alcalde ha insistit que «hi haurà Sant Magí, per molt que sigui diferent», i ha emplaçat els tarragonins a trobar «motius per gaudir i per recordar que vam poder fer un Sant Magí brillant» en l'any regnat pel coronavirus.

Pla general de la presentació de Sant Magí 2020 a Tarragona
La festa d'aquest agost es veurà alterada per l'emergència sanitària | Toni Cabanillas

El tècnic de Cultura i Festes de l'Ajuntament, Xavier Gonzàlez, ha exposat la necessitat d'articular «una festa íntima, responsable i segura» compatible amb la realitat sanitària del moment. Gonzàlez ha anunciat la programació de «moltes visites guiades» per racons de gran valor de la ciutat que combinaran patrimoni i música en directe, com una de les novetats centrals d'aquest Sant Magí 2020. També s'ha anunciat que la tradicional samarreta de festes enguany se substitueix per un domàs  per penjar als balcons de les cases.

Tarragona no cancel·la Sant Magí i tampoc preveu renunciar a Santa Tecla

«Sant Magí  és la primera festa que podrem viure d'una manera diferent», ha valorat el Xavier, «de la mà de molts formats nous que han vingut per quedar-se». Ricomà ha aprofundit en la voluntat «de no oblidar la nostra  tradició» amb la reconversió dels actes més simbòlics i ha aclarit que el pressupost final de les festes ha caigut a 55.000 euros, prop de la meitat del que estava pressupostat inicialment. «No volem renunciar a res, i volem ser un exemple de ciutat amb cultura i festes segures», ha rematat l'alcalde.

Ricomà i Gonzàlez han reconegut que aquest Sant Magí adaptat suposa «l'avantsala d'una Santa Tecla incerta» on, a hores d'ara, la voluntat de l'Ajuntament és mantenir l'espina dorsal amb el mateix criteri d'aforaments reduïts, espais oberts a l'aire lliure i programa adaptat a la realitat del moment. «Volem fer el Sant Magí que puguem fer, i volem fer també la Santa Tecla  que puguem fer», ha exposat Ricomà. A tres setmanes de la tradicional festa de l'agost, el missatge de l'Ajuntament és transparent: s'adapten les festes, però no es cancel·len. Tarragona tindrà Sant Magí.