Fòrum Judicial a Tarragona.

El Fòrum Judicial de Tarragona serà una realitat l'any 2026: 70 MEUR d'inversió

S'ubicarà a tocar de l'Hospital Joan XXIII i es basarà en el projecte executiu de l'any 2009

El nou Fòrum Judicial de Tarragona serà una realitat el 2026 i s'instal·larà al costat de l'Hospital Joan XXIII, la comissaria de la Guàrdia Urbana i la Comandància de la Guàrdia Civil, tal com estava previst, en uns terrenys de la Generalitat de Catalunya al carrer Arquebisbe Pont i Gol. Així ho ha confirmat la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, aquest dijous en una visita a la capital tarragonina.

Ubasart ha afegit que el Departament de Justícia ha recuperat el projecte executiu del 2009, que caldrà refer per adaptar-lo a la normativa actual. El Departament de Justícia ha aprovat una partida pressupostària per a la construcció de les noves instal·lacions i la previsió del Govern és invertir 70 milions d'euros en tres anys.

La consellera Ubasart ha remarcat que «es desencalla definitivament el projecte» i que el nou complex jurídic permetrà un «acostament dels serveis» a la ciutadania.

Recreació virtual de com serà el Fòrum Judicial de Tarragona
Recreació virtual de com serà el Fòrum Judicial de Tarragona | Cedida

Les obres començaran la primavera del 2024

La previsió és que les obres es licitin el pròxim mes de setembre, amb l'objectiu que comencin durant la primavera del 2024 i estiguin enllestides el 2026. «Tenim projecte, tenim ubicació i, el que és més important, tenim consignació pressupostària i terminis clars. El Fòrum Judicial de Tarragona serà una realitat l’any 2026», ha dit la consellera.

La consellera de Justícia ha refermat en la seva aposta en el projecte, assegurant que «estem convençuts que aquest nou Fòrum de la Justícia solucionarà molts problemes i que esdevindrà un actiu imprescindible per a la demarcació i per al conjunt del país. Es tracta d’un equipament de servei públic que contribuirà a millorar la vida de la gent».

Actualment els òrgans judicials de Tarragona compten amb 19.000 metres quadrats repartits en set seus diferents, un fet que dificulta l'adequat funcionament de l'administració de justícia i que suposa una elevada despesa en lloguers d'1,3 milions d'euros anuals.

Un edifici de 32.000 metres quadrats

El Fòrum Judicial de Tarragona serà un edifici amb 32.000 metres quadrats hàbils, amb una planta principal, 5 plantes superiors i un subterrani. El nou espai acollirà des de l’Audiència Provincial i tots els òrgans judicials unipersonals. També s’hi ubicaran la Fiscalia de Menors, la Fiscalia de Tarragona, el Registre Civil, els col·legis professionals, els equips tècnics de família i àmbit penal, els Servis Territorials de Justícia i els serveis socials de l’àmbit penal.

La distribució interna tindrà en compte, d’una banda, els criteris d’agrupació d’òrgans judicials i serveis homogenis i, de l’altra, l’apropament de serveis al ciutadà. A més, es garantiran accessos i circuits diferenciats per preservar la integritat de víctimes i testimonis, especialment les més vulnerables com són els menors o les dones víctimes de violència masclista, i també per garantir la conducció segura de detinguts i excarcerats.

L’edifici comptarà amb espais d’espera i atenció especialitzada, tant per a les víctimes, els testimonis o els acusats. Al subterrani s’hi ubicaran el servei de patologia de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC), la zona de detinguts d’adults i de menors, l’Arxiu Territorial i el dipòsit d’efectes judicials.