Edifici de la Tabacalera de Tarragona

El Govern estudia el cost d'instal·lar la futura Ciutat Judicial a la Tabacalera

La delegada Teresa Pallarès reconeix que l'edifici és una de les opcions que hi ha sobre la taula i és "molt interessant"

La Generalitat estudia quin cost tindria la rehabilitació de l'edifici de l'antiga Tabacalera de Tarragona. La idea de l'Executiu català és que les emblemàtiques instal·lacions puguin acollir les dependències de la Ciutat Judicial. Així ho ha confirmat la delegada del Govern al Camp de Tarragona, Teresa Pallarès, en una entrevista.

La Tabacalera, possible Ciutat Judicial a Tarragona

Pallarès ha destacat, amb tot, que l'equipament judicial és bàsic per a la ciutat i no té una ubicació decidida. "La Tabacalera és una proposta que hi ha damunt la taula i és molt interessant, però s'han de tancar coses", ha assenyalat. 

Per a l'actual delegada del Govern al Camp de Tarragona, no hi ha dubte que Tarragona "sí o sí" ha de tenir una ciutat judicial. Pallarès ha destacat que aquest és el "capteniment del Govern", perquè la ciutat no pot ser "l'excepció" per no tenir "una estructura judicial com toca". 

En aquest sentit, assegura que s'hi està treballant des de diferents estaments, i que l'opció de la Tabacalera "s'està valorant de forma molt exhaustiva", amb estudis d'impacte econòmic. "A l'hora de rehabilitar s'ha de veure el cost que té i la prestació que pot donar l'espai. Hem de ser garantistes amb les despeses", ha insistit. 

Optimista sobre una solució al conflicte del riu Siurana

Pel que fa a la problemàtica del riu Siurana, la delegada s'ha mostrat confiada a trobar una solució consensuada. Pallarès s'ha referit a la necessitat que, tant el Priorat com el Baix Camp, no quedin "al descobert". Les necessitats de subministrament d'aigua de les dues comarques s'ha incrementat en els últims anys, i això també ha generat cada cop més tensió. 

Actualment, bona part del riu Siurana baixa sec en molts trams, especialment per la captació que en fa la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes. Pallarès assegura que, "més que parlar de solidaritat s'ha de parlar d'eficiència, amb un recurs tan escàs com l'aigua". 

Alhora, la delegada ha assenyalat que, en un escenari de canvi climàtic com l'actual, que comporta escassetat hídrica, la situació del Siurana ha canviat. "Treballaré incansablement perquè la solució que es trobi sigui de retorn per als dos territoris", s'ha compromès. De fet, s'ha mostrat convençuda que, abans d'acabar l'any, a la Taula del Siurana s'haurà fixat un cabal ecològic, tal com reclama la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). 

La nova representant del Govern ha destacat la inversió que proposa l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per a regenerar una part de l'aigua i poder reaprofitar-la. Això, assegura Pallarès, permetria "treure menys aigua del Siurana". Amb tot, la delegada reconeix que trobar solucions "infal·libles per acontentar tothom és molt difícil". 

"Reus ha tingut problemes d'aigua molt seriosos i el Priorat ha canviat el seu model de plantació i ha incorporat reg. Hem d'entendre totes les necessitats i els canvis", ha assegurat Pallarès. La delegada ha recordat que l'aigua, ara és "un recurs molt més pobre" que anys enrere.